Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Паскалевата къща в Ивайловград съхранява копринените спомени на България

Паскалевата къща в Ивайловград съхранява копринените спомени на България

Публикувана на 07.07.2017 | 12:27
5104 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg


​Бубарството е специфичен дял в животновъдството, занимаващ се с отглеждането на копринени буби и производството на една от най-скъпите тъкани – коприната.

В България бубарството се практикува още през VII – IX век, но особен разцвет отрасъла достига в края на XIX век. В края на 80-те години на XX век България е на първо място в Европа и на 8-мо място в света по производство на коприна.

Днес, в България бубарството на практика не съществува. Изчезва още в края на миналия век, когато естествената коприна бива изместена от синтетичните материали.

Ако обаче желаете да извървите пътя на коприната и да се докоснете до бубарството в България, то се отправете на пътешествие в Ивайловград. Там, една къща, наречена Паскалевата къща, и до днес съхранява спомените за бубарството и коприната по нашите земи. 

Image titleснимка: ivaylovgradtravel.com

Паскалевата къща в Ивайловград е типична къща на бубарска фамилия от края на XIX век. Състои се от три етажа, като в миналото, приземният етаж изпълнявал стопански функции, а двата етажа над него били със смесено предназначение. Там хората и живеели, и отглеждали своите буби.

Развитието на бубарството става причина да се промени и архитектурата на домовете на българите, заели се с производството на коприната през XIX век. Дългият процес, резултат от който са извлечени копринени нишки, изисква къщите на бубарските фамилии да разполагат с голям салон, където той да може да се случи.

Съществен начален етап в процеса на производство на коприна е излюпването на ларвите. След излюпването си те били слагани в специални сандъци и били хранени с накълцани листа от черница. Веднъж оформили се като какавида, те били потапяни във вряла вода, за да се разхлаби копринената нишка. След това влакното било изтегляно от водата и събирано със специални инструменти.

С целият този процес ще имате възможността да се запознаете в Паскалевата къща в Ивайлоград. В нея са съхранени тези основни етапи в производството на копринени пашкули, както и характерни за района традиционни народни костюми.

Image titleснимка: ivaylovgradtravel.com

Днешната Паскалева къща разполага с бубарски салон – „феят“, както и с „къщи“ – стаите за живеене. Тук ще видите още традиционна дневна стая с огнище, работен кът на домакинята, както и гостна стая с необходимите атрибути, които да демонстрират благосъстоянието на собствениците.

Паскалевата къща е обявена за архитектурен паметник на културата, който съхранява и представя основния бит и поминък в ивайловградския край през Възраждането. 

Паскалевата къща очаква своите посетители всеки делничен ден от 8:00 до 17:30 часа, както и през уикендите от 09:00 до 17:00 часа. Срещу символичната сума от 2 лв., Паскалевата къща ще ви потопи в море от копринени спомени за вече изчезналия от нашите земи земеделски отрасъл - бубарството.