Пътешества ли родопчанинът?

Публикувана на 15.07.2017 | 10:49
2837 прочитания
Автор: Нели Иванова


"След 20 години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото от онези, които сте сторили.

Затова вдигнете платната, отплавайте от безопасното пристанище.

 Изследвайте! Мечтайте! Откривайте!"

 

                                  Марк Твен

 Родопите привличат като магнит туристи от цял свят през всички сезони. По живописните пътеки на планината днес срещаме англичани, французи, руснаци, дори египтяни и австралийци. Дали досегът с хора от далечни земи не събужда любопитството на самите нас, родопчаните към останалия свят? Храним ли интерес към далечни дестинации или предпочитаме уюта на познатото?  Има ли сред нас авантюристи и как предпочитат да пътуват те?

Отговор на тези въпроси отново търсим сред хората, които сe занимават професионално с предоставянето на туристически услуги в агенция Travel Me (Росица Старчева и Росица Кехайова):

Родопчанинът пътешества все повече и повече. Фразата „жажда за пътешествия” звучи изтъркано, но важи в пълна сила за местните хора. Почивките се планират с месеци предварително и са по няколко в годината.

Все повече хора предпочитат да пътуват и с организирани екскурзии. Търсени са от много фирми и предприятия, които искат да си организират екскурзия в и извън България само за техния колектив. Нашата агенция е една от малкото в Смолян, която планира пътуването изцяло според предпочитанията на групата. Кога и откъде ще се тръгва, къде ще се спира, какво ще се посети – предложенията ни към нашите клиенти са разработени изцяло и само за тях и това бе нещо, което липсваше в Смолян.  Тези пътешествия са наистина много важни за сплотяването на хората. Създават се общи спомени и преживявания и родопчанинът все повече осъзнава, че именно в тях си заслужава да инвестираме и време, и пари.

Кои са предпочитаните дестинации?

Всички обичаме морето, а то ей къде е. Гърция си остава любима дестинация, не само за летните ваканции, но и все повече се посещават манастири, храмове, правят се круизи до островите. Много често хората отскачат и до Сърбия, Македония, Турция и Румъния – хем в чужбина, хем „нашенско”. При нашите съседки има много любопитни места, които задължително трябва да се посетят поне веднъж, а в същото време – сякаш отиваме при далечни роднини: разбираме се (къде с възклицания и жестове), почерпваме се по балкански, удовлетворяме желанието си за добра сделка. Все повече семейства пътешестват много и из Европа -  Рим, Милано, Париж, Прага, Виена, Венеция.

Там също ни посрещат българи, нашите местни екскурзоводи, които ни помагат да се докоснем до културно – историческото наследство на Европа.

 

Има ли изненади за вас в предпочитанията на родопчани?

Имаме клиенти, които пътуват веднъж годишно, но си позволяват екзотични дестинации като Дубай , Мароко, Тайланд.

Новото за нашия район, което само „Травел Ми“ предлага, е организирането на фирмени конференции и семинари във всяка точка на България. Грижим се за всеки един детайл - места за настаняване, конферентни зали, изхранване и всичко останало необходимо за провеждането на един семинар.

 

Според отзивите на ваши клиенти «Травел Ми» е една успешна туристическа агенция. Какво е необходимо за просперитета на малкия бизнес в Родопите? Известно е, че в условията на лавинообразно обезлюдяване на региона всяка предприемаческа инициатива от какъвто и да е характер и калибър е рискована. Още повече, че хората тук рядко са достатъчно добре платени, за да си позволяват «лукса» да пътуват. Къде е разковничето на успеха за вашата туристическа фирма?

Успехът е много разтегливо понятие. Хората си представят успеха като една права линия, движеща се в посока нагоре. Но това въобще не е така. Линията е криволичеща, като има много възходи и падения.

Началото винаги е трудно, но с много труд , упоритост и вяра, резултатите не закъсняват. Ние сме малка туристическа фирма, но стандартът ни на работа не отстъпва по нищо на „големите” фирми на пазара.

Бързина, коректност и качество - това е, което ни води напред!

 

Накрая предлагаме няколко шеговити съвета към желаещите да се отправят на близки и далечни пътешествия:

 

“Когато се приготвяте за път, подрете всичките си дрехи и всичките си пари. След това вземете половината дрехи и двойно повече пари“                

Сюзън Хелър

 

"Да се събудиш сама в непознато градче е едно от най-приятните усещания на света".                                                                                                    

Фрея Старк

                                              

"Всяко пътуване има своите приключения. Ако пътникът посети по-добри страни, той може да подобри своята. А ако късметът го отведе в по-лоши, той може да се научи да се радва на неговата".

Самюел Джонсън

© Родопчани