Патмос – приключение с лодка до най-непристъпната крепост в Родопите

Публикувана на 08.07.2017 | 15:33
8758 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: webcafe.bg
снимка: webcafe.bg


​Във времена, когато язовир Кърджали не бил дори плануван, на непристъпен, скалист полуостров около който реките Боровица и Арда се срещат, за да продължат по общ път към Бяло море, е изградена крепост Патмос.

Активно използвана крепостта била в периода IX – XIV век, като в този период тя постоянно била доизграждана и преустроявана.

Патмос представлява укрепление с неправилна правоъгълна форма. До днес са запазени много от стените и кулите, някои от които достигащи повече от 3 метра височина.

В основата на околните скали е открит интересен естествен водоизточник, който чрез допълнителни зидове е осигурявал водоснабдяването на района при продължителни обсади.

Image titleснимка: webcafe.bg

В централната част на укрепената площ се намират останките на ранновизантийска трикорабна базилика, датираща от V век. При разкопки на мястото са открити множество артефакти, свързани с дейността на църквата, средновековни оръжия, както и 23 детски гроба.

Днес полуостровът представлява тихо, откъснато от цивилизацията местенце на брега на язовир Кърджали.

Достъпът до това място е особено интересен. Единственият начин да стигнете до крепостта е чрез лодка, която единственият жител, останал да обитава местността любезно ще ви предложи.

Теоретично съществува вариант до крепостта да се стигне и по суша, като при село Ненково се премине реката, а след това се върви по брега на язовира. Липсата на пътища и пресечения терен обаче биха отнели доста време и усилия.

Въпреки че крепостта е до известна степен труднодостъпна, усилията биват щедро възнаградени с невероятна, спираща дъха гледка към меандрите на река Арда и Боровица.

© Родопчани