Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Пътят към прохода Елидже се превърна в сцена за "Кървав уикенд"

Пътят към прохода Елидже се превърна в сцена за "Кървав уикенд"

Публикувана на 05.12.2013 | 16:01
1801 прочитания


"Всичко започна като на шега. Не мислехме, че ще се организираме чак дотолкова. Филмът беше плануван да види бял свят през лятото"- сподели Бехчет Асанлийски, сценарист на филм на ужасите, за който се шушука от известно време в Чепинци. По думите на Бехчет колективната работа е изключително трудна, но в крайна сметка се е оказало, че колективът е доста сериозен и отговорен и филмът е заснет в срокове, в които самите актьори не са очаквали.

Филмът носи много интересно заглавие- „Кървав уикенд”, което подсказва, че жанрът е ужаси. Главен сценарист е Бехчет Асанлийски, който е работил съвместно с Дениза Сабринска и Кристиян Устов. Декорите са моделирани отново от Дениза и Бехчет. Поради жанровата си специфика филмът е предназначен за лица над 12 години. 

Преди няколко дни проведохме среща с колектива. Младежите с голямо вдъхновение разказаха как за изключително кратко време са успели да осъществят една толкова мащабна идея. От блясъкът в очите им и от пламенните думи, които използваха, стана ясно, че всеки от тях е дал всичко от себе си в името на идеята. Филмът е правен със собствени средства. И грубите сметки възлизат на около 150 лв, като се изключват пътните разходи. Средствата са за декор- пластилин и огромно количество боя, лепенки... Правени са органи- уши, пръсти, зъби,очи, за да е по-реалистично, разказаха подробно младежите.

Десетима младежи са работили по филма- това са Билян Христов, Виктория Боева, Бехчет Асанлийски, Кристиян Устов, Дениза Сабринска, Незиха Маджирова, Ейсела Топузлиева, Симона Асеновска, Ненко Иванов и Радослав Ружинов.

Действието на филма се развива по пътя към прохода Елидже, главно в гората и руините в района. Съборените сгради са били обзаведени с декори, извехтели мебели и уреди от миналото, за да бъде по-автентично. Там е направено леговището на главния герой. А той е едно мутирало същество...

В завръзката на сюжета група младежи тръгват на карнавал в Ксанти. Но горивото на автомобила свършва и шофьорът тръгва да търси още. След известно време се обажда по телефона на групата и съобщава, че гориво няма, но е намерил място за пренощуване. Неочаквано се чува остър писък … и оттук нататък започва фаталният кървав уикенд за групата…

Филмът е късометражен, действието се развива в рамките на 30 минути. Филмът е направен с професионален подход- няма продуктово позициониране, замазани са всички предмети, които рекламират марки, както и номерата на колите. Филмът е заснет с цифров фотоапарат. След това е преработен в HD формат, за да бъде с по-високо качество. Радослав Ружинов е влязъл в ролята на едитор и е сглобил, монтирал и форматирал продукцията. Целият екип му е благодарен за свършената нелека работа.

„Направихме го късометражен, защото все пак не сме професионалисти, а и времето ни притискаше, защото заваля сняг”- споделиха младежите. Филмът е сниман за около месец при интензивна дейност от страна на екипа.

Неслучайно сценаристите са избрали този жанр, за никого не е тайна, че младежите обичат да гледат филми на ужасите. Актьорите се надяват филмът да се хареса на аудиторията и да се намери спонсор, който да финансира евентуални следващи проекти. "С този филм ние целим да покажем, че имаме желание, воля и умения да творим. Даваме сърце и душа, за да се получи нещо красиво"- споделиха младежите. "Надяваме се да намерим спонсор, който се интересува от подобен вид дейности и който има желание да ни подкрепи материално и занапред да реализираме и по-мащабни проекти" - добавят още младежите.

Премиерата на филма ще бъде в читалището в село Чепинци, като дата все още не е фиксирана на календара. Предстои осъществяване на довършителните дейности по филма, както и изработването на плакати, които ще бъдат разлепени на ключови места, за да добие по-широка популярност. От екипа правят всичко възможно премиерата на филма да бъде през декември.

Екипът благодари на г-жа Илиана Милева, преподавател по БЕЛ в СОУ Чепинци, която е направила СИП по словесно изкуство. По думите им това е голяма крачка към тяхното развитие. Тя през цялото време е помагала и е подкрепяла начинанието. Младежите са й признателни за вярата в нестандартното им начинание. Екипът благодари също и на Захри Говедаров, за това, че осигурява безвъзмездно ползване на кино-салона на чепинското читалище за премиерата на филма.

"Реално погледнато има много продукции, които са направени професионално и с много средства. Но такъв, който е направен от деца и с минимални средства, си струва да се види. Не е за изпускане- заявяват от екипа на "Кървав уикенд".

Надеждите на младежите са свързани с това техният проект да бъде успешен. „Надяваме се да пробием, ние имаме да покажем още, просто се надяваме някой да ни види, да оцени усилията ни и да повярва във възможностите ни”- споделят младежите. "Ако това стане, и колективът ни ще се запази- няма да се пръснем из страната, търсейки препитание".

"Не съм помалага с нищо- просто те си имат талант, който е усетен навреме и е бил мотивиран- сподели развълнуваната преподавателка по литература. "Ако искаха, щях да им помогна, но те настояваха да работят сами!- добави още тя.

"Надяваме се това да не е краят и филмът да има продължение. Всеки човек е започнал от нулата- да се надяваме това за нас да е нулата и да продължаваме все нагоре"- изразиха надежда актьорите.

Ние предлагаме половинчасово откъсване от реалността, а нашата награда ще бъде трудът ни да бъде оценен. Надяваме се да покрием очакванията на хората...

© Родопчани