Павлина Рангелова – Петкова: До 10 години родопското село Орехово ще се превърне в курортно селище

Публикувана на 30.08.2017 | 13:49
15101 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимка:zabelejitelnosti.info
Снимка:zabelejitelnosti.info


​До 10 години родопското село Орехово ще се превърне в курортно селище, без постоянни жители. Това прогнозира кметът на селото Павлина Рангелова – Петкова. До това ще доведе непрекъснатото обезлюдяване, както и средната възраст на жителите, тъй като повечето са пенсионери.

„Повечето хора напуснаха Орехово поради икономически причини – лепса на работа и ниски заплати, но голяма част се изнесоха след 2006 година, когато затвориха местното училище. За съжаление, малко хора останаха, а навремето селото е било община. Всички документи на околните села се съхраняват в кметството“, с болка споделя кметът.

Броят на жителите в момента е трудно да се каже колко е, тъй като повечето хора не са регистрирани, но по избирателните списъци са около 200. Има около 30 души, които с години живеят в селото, но и те не са регистрирани, а през лятото надминават и 1500.

„Хубаво е, че лятото поне се завръщат, за да си прекарат отпуските тук. Това, което ме радва е, че последните две години се забелязва една усилена тенденция за възстановяване на къщите. Хората влагат средства, за да ги ремонтират и дано като се пенсионират да се върнат, което според мене е малко вероятно, тъй като ние сме високопланински район и по- голямата част от годината при нас е зима, въпреки че е слънчева. Цените на стоките са високи, тъй като  местните магазини не могат да предложат такива оферти като на големите вериги“, коментира кметът.

Друга тенденция, която се забелязва през последните години в Орехово, е лицензирането на къщи за гости. В момента те са 10 със 170-180 леглова база и винаги са пълни с туристи и гости на селото. На две от къщите за гости собствениците са от Асеновград и от Пловдив, но поради интереса на туристите, те вече са постоянни жители на Орехово.

„Домакините не се стремят само да печелят, а много работят и влагат доста средства за да си модернизират къщите, градинките и да създадат добри условия за гостите си. Всяка стая вече е със санитарен възел, а в къщите има и механи. Много хора смятаха да кандидатстват по програми, за да си ремонтират домовете и също да посрещат гости, но тези програми се спряха. Селото ни е много предпочитано за туризъм, защото е тихо и спокойно, няма случайно преминаващи пътници и автомобили. Над нас е връх Персенк. Няма набези, няма кражби, а и климата е много благоприятен. Предлагат се фолклорни вечери, разходки с високопроходими автомобили до близки места и природни забележителности – водопади, пещери, Чудните мостове“, каза още Петкова.

От шест години през първата неделя на септември в селото се провежда уникален празник – Ден на ореха, в който се представят различни ястия с орехи, правят се викторини и игри също тематични, провежда се конкурс „Кралица на ореха“. Тази година обаче организаторите – кметство Орехово и Сдружение по туризъм са решили той да не се състои, тъй като младежите от селото в този ден ще проведат турнир по футбол, който ще се открие от танцов състав. За малчуганите са поканили аниматори.

Единствената традиция, която ще се запази тази година е, че в Ореховия парк отново ще посадят дръвче, както го правят винаги по време на празника.