Пепелянки подлудиха Родопите

Публикувана на 26.06.2012 | 09:20
3882 прочитания


Петима души са потърсили бърза лекарска помощ след ухапване от отровни змии, най-често пепелянки, от началото на юни досега, съобщи за „БЛИЦ” д-р Атанас Митков, директор на Спешния център в Кърджали. Според „бялата престилка” и екипът му, на който се възлага „невъзможната” мисия да вади от отвъдното и най-безнадеждния си пациент, единствено бързата реакция на пострадалите и най-вече на близките им, ги е спасила от „екзитус леталис”, т.е. смъртен изход.

Заради непосилните в последните дни убийствени жеги, змиите са станали люти и агресивни, плъзнали са по нивите, търсейки прохлада, разказват ошашавени пастири. А сега е време за най-усилната кърска работа.

Клъвнатите от пепелянки са от три населени места в областта – Крумовград, Фотиново и Джебел. „Случаите са регистрирани в рамките на по-малко от месец, което е прецедент. Миналото лято ухапаните от влечуги бяха значително по-малко”, уточнява д-р Митков и предупреждава работещите на открито да бъдат изключително внимателни.

Преди две години е имало случай на ухапан от пепелянка в Ивайловградско. Жертвата издъхнала в адски мъки, тъй като е била далече от населено място, респективно от лекарски кабинет, а местните впоследствие буквално размазали от злоба влечугото след набега, заради това, че е отнело живота на кроткия 80-годишен бай Атанас Попов от с. Мандрица.

За невиждана досега напаст от отровни влечуги в Дамбалъ – прочутата местност край Момчилград, където на всеки 6 май, Гергьовден/Хъдърлез, според мюсюлманските обичаи/, водата, стичаща се от скалите, оформят лековито аязмо, предупреждава и горският стражар Антон Димитров. „Още в началото на май се появиха много пепелянки. Натъквах се на гнездата им на почти всяка крачка. Ужас!!! Сега дереджето е още по-зле – не знаеш откъде и как някоя пълзяща твар ще изникне от някой храст, ще се вкопчи в крака ти и ще забие зъби в месото ти”, разказва в потрес униформеният мъж, видял какво ли не в практиката си.

Стражарят предупреждава идващите всеки ден тук туристи, гъбари, билкари и търсещи изцеление недъгави, куци и сакати люде от чешмата на върха каква случка би могла да им се случи. Че вместо изцеление, биха могли да получат няколко милиграма убийствена отрова в тялото си, която или да ги отпрати на оня свят, или да им докара страдания, докато са живи. Плюе си в пазвата, което хич не е гаранция за „лична” застраховка. И има основание.

Оня ден кравата на Рамадан ага /59/ от село Чомаково, кръстена на гербаджийската депутатка Искра Фидосова, понеже била бая дашна и дойна, най-спокойно си пасяла трева между руините на безлюдната махала Едрино. Съскаща пепелянка изскача ненадейно от храстите с магарешки тръни, клъцва крака на едрогабаритния хайванин, пуска си отровата и както изненадващо се е появила, така и набързо се покрива.

Ногата на виместото животно се подува, Искра оглася с рева си близката кория, от която и сащисаните гарги бягат вдън гори тилелейски. Чобанинът се хваща за главата, търси на секундата хаир от „конския доктор”, който пък по това време, за съжаление, е запрашил някъде на мохабет със студена мастичка. Разгеле, „Анимал планет-екшън” има успешен край. Фидосова пак кротко ще си пасе покрай агата…

„Отровата на пепелянката, която убива човек, по-трудно ще убие добитък, но е опасно, ухапе ли го особено по корема”, категорични са ветеринари и предупреждават пастирите да изкарват добитъка си на паша, но с дълга сопа, с която биха могли да опазят стоката си от пълзящи „навлеци”.

Не само на Дамбалъ има кошмарни гнезда от змии, разказват пред човек на народното издание роми-берачи на гъби. Мургавелковците обикалят около селата в Момчилградско, Джебелско и Крумовградско. Натъкват се на много влечуги, но и хал хабер си нямат кои са смъртоносни. Затова не ходят боси, а в ръцете си размотават двуметрови сопи, с които да размажат евентуално пълзящите гадини.

За много змии съобщават и пътуващи по дестинацията Асеновград-Кърджали. Шофьори споделят, че често виждат размазани влечуги по асфалта. А според старо правило, подобна гледка не води към нищо добро. „Всяко неволно убито животно по пътя, било денем или нощем, означава един погубен човешки живот. От най-близките ти!”, твърдят дърти водачи на МПС.

Капацитети в животинския свят са на мнение, че „змийският бум” се дължи на честите земетресения, разтърсили напоследък България, и проливните дъждове преди тях, наводнили пък дупките на влечугите. Че останали без убежище, отровните твари развиват невиждана и непозната агресия. И хомо сапиенсът би реагирал така…