Перперикон – свещен древнотракийски град

Публикувана на 31.05.2017 | 15:43
9951 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: cities-of-europe.com
снимка: cities-of-europe.com
снимка: edenbulgaria.eu
снимка: edenbulgaria.eu
снимка: naprednazad.com
снимка: naprednazad.com


В пазвите на величествената Родопна планина, недалеч от град Кърджали, в местността Перперек се намират останките на цял един град от траийско време. Името му – Перперикон се свързва с това, че целият град е изсечен от камък, а тракийският бог на камъка се нарича Пер.

В древния град се намират останки от светилище на Дионисий с прочутия олтар за предсказания. Често светилището, намиращо се в Перперикон, бива сравнявано с величествения храм на Аполон в Делфи.

В далечното минало районът бил богат източник на злато от което се изсичали златните монети перпера.

Най-впечатляващ е врязаният в скалния масив г-образен дворец с който и ще започне пътуването ви назад във времето. До него ще ви отведе проход с каменни стъпала, изсечени в скалите. Дворецът е дълъг 80 метра и е широк 30 метра. Той представлява сложен архитектурен комплекс от стълбища, коридори и зали. В миналото бил на няколко етажа, като днес се запазени само основните зали.

В двореца най-интересна е овалната зала без покрив, в чийто център се намира каменен олтар, който бил място за изпълнение на редица обреди. В скалата до него е изсечен трон на който е стоял владетеля.

След разглеждането на двореца, приключението продължава с изкачване до Акропола, който се намира на най-високата част от хълма. От там се открива невероятно красива, спираща дъха гледка.

Тук особено впечатляващо е водохранилището с внушителните размери от 12/5 метра и дълбочина 6 метра. То е изцяло издълбано в камъка и е начин, използван в древността за решаване на проблема с водоснабдяването във високите места на планинските крепости.

В южното и северното предградие са пръснати останалите забележителности на древния град. Те представляват жилищни сгради, храмове и виещи се мжду тях улички.

Ценни открития от разкоките са изложени в Историческия музей на град Кърджали, където може да научите още много любопитни факти за светилището.

© Родопчани