Пещера Калето – родопски феномен, съчетаващ наслада и адреналин в едно

Публикувана на 03.11.2017 | 14:08
7780 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: poseti.guide-bulgaria.com
снимка: poseti.guide-bulgaria.com


​Чувайки за Калето, в съзнанието ни най-напред изниква крепостта, носеща това има, за която неотдавна ви разказахме. Има обаче още един, не по-малко интересен и завладяващ обект, предлагащ на своите посетители едно незабравимо родопско преживяване.

Пещера Калето е един от природните феномени в района на село Кошница. Следвайки маршрута Смолян – Смилян – Кошница, на около колиметър преди село Кошница ще видите паркинг и беседка. Е, това е мястото, където ще оставите колата си и ще се впуснете в своето родопско приключение пеша. Целият път до пещерата е добре обозначен с табели, така че вероятността да се изгубите е почти нулева.

Калето е проходна пещера, водеща до другия обект със същото име – крепостта Калето. Представлява огромен скален свод, отвеждащ към върха.

Не си мислете, че с това се изчерпват очарованията на пещера Калето. Ако прочетеното до тук ви се струва твърде скучно и безинтересно, то следва едно от най-завладяващите неща, а и най-обичано от търсачите на силни усещания.

Именно тук ще имате възможността да се полюлеете на така наречената алпийска люлка. Със специално съоръжение и екипировка любителите на адреналина ще бъдат изстреляни на 40 метра височина от каменния свод на пещерата.

Image titleснимка: hodih.com

Дъхът на осмелилите се да опитата алпийската люлка със сигурност ще спре, а причината няма да е само една. Най-напред адреналина, който ще изпитат ще накара дъхът им да спре, а след това и зашеметяващата гледка ще допринесе още повече за това.

Ако не обичате адреналина, а спокойствието, то това никак не значи, че пещера Калето не е подходяща за вас. Спокойствието, което обзема човек, поеме ли на път през величествената Родопа е несравнимо. Прекрасната природа, чистия въздух, птичата песен и несравнимите родопски картини са едни от най-пленителните неща, които карат човек поне за миг да забрави за стреса, забързаното ежедневие и хилядите си проблеми.