Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Пещера Шаренка в град Мадан

Пещера Шаренка в град Мадан

Публикувана на 31.05.2017 | 01:39
10971 прочитания
Автор: Селвина Топалска
Снимка: museology.bg
Снимка: museology.bg
снимка: visit.guide-bulgaria.com
снимка: visit.guide-bulgaria.com
снимка: smolyanpress.net
снимка: smolyanpress.net
снимка: btouris.com
снимка: btouris.com
снимка: btouris.com
снимка: btouris.com
снимка: bestplacesinbulgaria.com
снимка: bestplacesinbulgaria.com


​Град Мадан е китно българско градче, скътано в буйните гори на Родопа планина. И до днес град Мадан се свързва с рудата и рудодобива,тъй като дълги години той бил център на интензивна рударска дейност. Дори името му произхожда от Маден кьой, което на турско-арабски означава „рудно село“.

Благодарение на оловно-цинковото производство дълги години Мадан бил „гордостта на социализма“. След настъпването на демокрацията ситуацията коренно се променя и днес жителите на Мадан са почти на половина по-малко, а повечето от рудниците години наред са затворени.

Днес основна цел на общината е развитието на туризма в района, както и поддържането и обновяването на обектите на културата, образованието и спорта.

Преследвайки именно тези цели една доста стара и интересна пещера става достъпна за туристи. Това е пещера Шаренка, носеща името на един от най-големите квартали в града – Шаренка.

Тя се намира на 2.5 километра от град Мадан и достъпа до нея е изключително лесен. До нея се достига както с кола, така и пеша по горска пътека, дълга около 1 километър.

Пещера Шаренка е сравнително малка, намира се на 830 метра надморска височина. Входът й е разположен в мраморна скала и след малък наклон се стига до подземен коридор, водещ до двете неголеми галерии, където е възстановена експозиция от 10 восъчни фигури в естествен човешки ръст, огнище, оръдия на труда и съдове от бита.

След проучвания на археолози става ясно, че пещерата била обитавана още през бронзовата епоха - 16-12 век преди Христа. Установено е също така, че в пещерата е извършван рудодобив. На тавана на Голямата зала има процеп, който се смята, че като естествен комин е играел важна роля за добиването и топенето на руда.

Пещера Шаренка е реконструирана по съвместен проект на община Мадан и гръцката община Керамоти, с цел популяризиране на културните и туристически забележителности на двете побратимени общини.

© Родопчани