Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Пещера Снежанка ще ви отведе в приказно подземно царство

Пещера Снежанка ще ви отведе в приказно подземно царство

Публикувана на 16.05.2017 | 21:08
11356 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: peshteritevbg.weedly.com
снимка: peshteritevbg.weedly.com
снимка: ribolovenatlas.com
снимка: ribolovenatlas.com
снимка: bg-guide.org
снимка: bg-guide.org
снимка: bghotelite.com
снимка: bghotelite.com


Пещера Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Тя ще ви отведе в приказния свят на любимата детска героиня и ще ви разкрие своите тайни, които са на повече от 3.5 милиона години. В скромните си 145 метра дължина е събрала всички видове пещерни образувания, като само сталактитите са 800 000.

Пещерата се намира в Западни Родопи, на около 5 километра от град Пещера. За да стигнете до нея ще трябва да преодолеете едно 30-минутно изкачаване на стръмна пътека. Изкачването обаче е изключително приятно, тъй като всеки път, когато останете без дъх и понечите да се откажете, пред вас изниква мотивационна табела, която връща настроението ви и ви кара да продължите напред.

Установено е, че около 600 година преди новата ера тя била населявана от древните траки. По-късно е забравена, за да бъде отново открита през 1961 година от туристи.

Нарича се „Снежанка“ поради белотата на пещерните образувания, както и образувалата се по естествен път женска фигура в една от залите.

Малко преди входа на пещерата има беседка, а малко по-нататък и пейка от която се открива чудесна гледка към Родопа планина. Тук ще можете да се насладите на красотата на природата, докато изчакате да дойде време следващата група да влезне в подземната приказка, което се случва на всеки час и 15 минути.

Пещерата се състои от няколко зали. Вашата разходка ще започне от Залата на виметата, наречена така поради формата на огромния си брой сталактити. След нея ще попаднете в Голямата зала, където ще видите ръчно изработени глинени съдове, които са останали от древните траки, населявали някога пещерата. Истинско забавление ще ви предложи следващата Музикална зала. Тя притежава невероятна акустика, която може да бъде чудесно поле за изява на певческите ви умения. Най-накрая ще се потопите и в магията на пещерата – Вълшебната зала. До нея се стига по тесен, тайнствен проход, дълъг около 25м. Той е обсипан с пищна украса от мраморно бели сталактити. В тази невероятна зала пред вас ще се разкрие царството на Снежанка и седемте джуджета. Сред изобилието от изящни синтрови образувания се откроява фигурата на приказната героиня и снежнобелият балдахин на леглото й.

Пещера Снежанка обещава да ви пренесе отново в детския свят на приказките, където винаги доброто побеждава.

Етикети: пещера, Снежанка
© Родопчани