Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Пещера Утробата – там, където адреналинът се среща с паранормалното

Пещера Утробата – там, където адреналинът се среща с паранормалното

Публикувана на 27.08.2017 | 11:40
19775 прочитания
Автор: Селвина Топалска
poblizo.bg
poblizo.bg


​Родопите е планина, впечатляваща с изключително красиви подземни дворци. Тук обаче няма да говорим за пещера, която ще ни изуми с разнообразните си и красиви пещерни образувания. Това не е подземен дворец, а една пещера, която впечатлява любители на адреналина и паранормалните явления. Една пещера, тракийски храм или светилище на богинята-майка, в което траките изпълнявали своя ритуал на жертвоприношението.

Пътят към пещерата не е никак лек, но пък подобна пещера може да видите само на още две места в света – в Делфи и на остров Самотраки в Гръция, но тази в Родопите, край кърджалийското село Ненково е най-добре запазена и добре оформена, така че всяко усилие си струва!

Малцина са тези, осмелил се да надникнат в пещерата. Причината е, че за да се стигне до пещерата, която всъщност представлява процеп в скалата, дълъг 22, висок 3 и широк 2,5 метра трябва да бъде преодоляно качването по съоръжение, наподобяващо стълба, по което мнозина отказват да минат и решават да останат в подножието, докато смелчаците рискуват и надникват в Утробата.

Image titleснимка:peika.bg

16-те метра на Утробата са естествено издълбани от природата, в останалите 6 обаче ясно личи човешката намеса на древните ни предци – траките. На тавана й има процеп, през който точно в 12 часа всеки ден пада един слънчев лъч, който остава там в продължение на няколко минути и постепенно се уголемява, движейки се към олтара.

Твърди се, че по време на зимното слънцестоене в 12 часа лъчът достига дължина 22 метра и влиза точно в дупката на олтара, което според вярванията на древните траки символизира оплождането на този олтар за жертвоприношения, намиращ се в дъното на Утробата.

Друг интресен факт, свързан с пещера, който обаче може да видите по всяко време, посещавайки пещерата е струенето на вода от стените на пещерата и събирането й в малък басейн. Интересът идва от там, че районът на село  Ненково, в който попада пещерата е безводен, а водата се просмуква от скалата и никога не пресъхва.

Още един феномен в пещерата, който също може да изпробвате сами е малкият купол, издълбан в пещерата. До тук не представлява кой знае какво. Уникалното и интересното обаче произлиза от факта, че този купол придава силен акустичен ефект, но той „реагира“ само на ниски мъжки гласове. Това е феномен, в който не е нужно да вярвате, може само да се уверите в него, като покажете певческите си умения на другите посетители на пещерата, които по всяко време на годината не са никак малко. 

Image titleСнимка:keeplivin.eu

Посещението на пещера Утробата е едно изживяване, което силно вълнува и привлича хора, които биват впечатлени от анормални явления, хора, които търсят адреналин, както и хора, силно заинтригувани от древните обичаи и тайнствени ритуали на траките.

Дори да не сте един от тези типажи, разходката до пещера Утробата крие в себе си и множество родопски красоти и пейзажи, към които никой не би могъл да остане равнодушен.

© Родопчани