Пещерата „Ухловица“ – водеща дестинация за туристите от Израел

Публикувана на 08.09.2017 | 18:51
9525 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​Пещерата „Ухловица“ е благоустроена за посетители на 8 септември, 1984 година. 33 години след нейното официално отваряне, тя е предпочитана дестинация за много туристи. Първите години те са били около 2 000 на година, докато през 2016 г. те достигат рекордните миналата година 17 000, съобщава Веселин Хаджиев – уредник на пещерата. Според него тази година заради студената зима може би няма да са толкова, но пък месец август е бил много по-силен от миналата година. Около 2 500 туристи са посетили този природен феномен през летния месец. През последните 10 години посетителите са средно около 15 000 на година.

Оказва се, че посетители на пещерата са най-вече хора от вътрешността на страната и от чужбина, а рядко от близките населени места. От години местните я посещавали обикновено заради свои гости, но след рехабилитацията на пътя Смилян – Рудозем се наблюдава една тенденция за увеличаване на хора от Мадан, Рудозем и Чепинци, каза уредникът и допълни, че от чуждите туристи най-много са тези от Израел. Лятото почти всеки ден са пристигали малки групи или семейства от там. „Българите, които идват при нас се оплакват, че нямаме достатъчно реклама, а тези от Израел идват специално, защото се оказа, че в техен туристически сайт пещерата „Ухловица“ е поставена на първо място като най-харесвана от туристите“, коментира Хаджиев.

Image title

Температурата в пещерата е 10-11 градуса през цялата година. За разлика от много други, в нея не пребивават колонии от прилепи, а само единични бройки и то влезат вътре едва когато навън паднат температурите. През лятото постоянно живеещите са 5 вида, но през зимата има и мигриращи видове“, уточни  Хаджиев.

Пещерата „Ухловица“ е една от най-старите в Родопите. Тя е на 3 500 000 години. Намира се на 3 км североизточно от смолянското село Могилица, на около 30 км югодападно от Смолян и на 37 км от Пампорово на надморска видочина 1 040 м. Тя е на няколко етажа. На горния е Залата на пропастите. Отрупана е с уникални образувания – дендрити, които приличат на корали, с хеликтити, приличащи на малки каменни слънца, със сталактити и сталагмити. С векове природата е създала една феерия от корали и хеликтити. Пещерата завършва със седем невероятно красиви езера, които през ранна пролет се пълнят с вода, а към най-голямото се спускат струите на бял каменен водопад.

Image title

© Родопчани