Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Пет дни на „МЕЖДьО“ в родопското село Манастир

Пет дни на „МЕЖДьО“ в родопското село Манастир

Публикувана на 07.08.2017 | 22:22
4168 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Сдружение "Нишан"
Сдружение "Нишан"


​Вълнуващи изживявания предстоят от утре в малкото родопско селце Манастир. Група от десетина млади хора ще се откъснат от еднообразното си ежедневие за пет дни, за да се върнат назад във времето. Сдружение „Нишан“ организира „МЕЖьО – презареди на село с КАУЗА“  с програма, която включва дейности, свързани с българските традиции, планински туризъм и помощ в бита на местните хора, точно като на истинска седянка, съобщава Рени от сдружението. Всеки ден от 9,30 до 12,30 часа участниците ще се включват в различни активни дейности. Един ден ще помагат на местните в събирането на сеното, в друг ден ще боядисват вътрешната част на наскоро ремонтираното читалище и ще изхвюрлят строителните отпадъци. „Ще подредим и музейната експозиция и ще помагаме на местните хора да си приберат дървата за огрев“, допълни още Рени. В петък и събота участниците ще са ангажирани с подготовката за местния родов събор, който ще се проведе на 12 август. „Каквото ни кажат, че трябва да се направи, това ще правим – ще помагаме за подготовката на курбана, с разнасянето по време на събора, а някои от нас ще участват и в самата програма“, каза още организаторката. Тя допълни, че по време на престоя си в село Манастир ще се организират разходки и походи в околностите на селото, в местността „Хайдушки поляни“. Ще отидат до близкото  Балкан махала, а  също така ще посетят и Дряново, пак в община Лъки, където ще се срещнат с певческата група и ще разгледат местните носии, които са много интересни. Там ще попеят и родопски песни.

Image titleСнимка: Сдружение "Нишан"

Храната по време на престоя им ще се готви от местните хора, но който желае ще може да наблюдава или да се включи в приготвянето й. Участниците ще могат да опитат от вкусната родопска кухня, да се научат как се прави пататник, клин, колаци и други традиционни ястия.

Image titleСнимка: Сдружение "Нишан"

По време на престоя не е желателно използването на мобилни телефони. „Те ще бъдат затворени в едни специални буркани, но ще си останат у притежателите, така че, ако те не издържат и не могат без телефони, могат да си ги използват, но не е препоръчително“, обясни Рени. Тя добави, че каузата им е проста и човечна –  да помагат с двете си ръце на местните жители във всекидневните им задачи, а и да избягат от консуматорското си „аз“ и да потърсят мястото си сред природата и естественото пространство,  да опознаят българското село на 21 век. Каузата ще бъде и финансова, защото над 60% от таксата, която се внася в сдружението ще остава вътре в селото за заплащане на храната на местните хора и за къщата за гости, в която отсядат.

© Родопчани