Петото издание на Фолклорен събор „Изворен глас” –Смилян 2017 ще се проведе днес

Публикувана на 24.06.2017 | 09:47
1722 прочитания
Автор: Теодора Илиева
ПИЦ - Смилян
ПИЦ - Смилян


​Петото издание на Фолклорен събор „Изворен глас” – Смилян 2017 ще се проведе днес в парковото пространство пред НЧ „Проф. Д-р Асен Златаров-1927“. Съборът е част от събитията, включени в програмата на Фестивала на дивите цветя в Родопите.

Фолклорният събор цели да съхрани българските народни традиции и обичаи, които са извор на непреходната сила на български корен и дух и да ги предаде като ценн наследство на идните поколения.

Във фолклорното надпяване и надиграване могат да се включат фолклорни певчески и инструментални групи, които да изпълнят по две произведения от 5 до 8 минути

-танцови групи и ансамбли с програма в рамките на 10-15 минути

-индивидуални изпълнители /до двама в колектив/, които да изпълнят една бавна и една бърза песен в рамките на 5 минути двете.

На най-добре представилите се журито присъжда награди и диплом за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната родопска култура.

Освен на фолклорни изпълнения, гостите на събора ще имат възможност да се насладят на народни традиции и обичаи като уроци за везане на терлици с фолклорни мотиви, художествено ателие квилинг техника за рисуване на текстил с мотиви на цветя, художествено ателие за рисуване на текстил, работилниза за мелене на царевично брашно и рашница.

Любителите на народното творчество ще могат да участват и в разучаване на народни песни и хора.

Организатори са община Смолян, читалище „Проф. д-р Асен Златаров-1927”, с. Смилян;  читалище  „Орфееви гори - 1870” кв. Райково, гр. Смолян ; Сдружение „Екоорганизация - Родопи” – Смолян и кметство Смилян.

ПРОГРАМА  НА ПЕТОТО   ИЗДАНИЕ НА ФОЛКЛОРЕН СЪБОР

"ИЗВОРЕН ГЛАС" - СМИЛЯН 2017

9. 00 ч.- 10.00 ч.: Регистрация на участниците

10.00 ч. – 10.15 ч.: Откриване и приветствия от официалните лица

10.15 ч.: - 13.30 ч. І част: Надпяване на групи и индивидуални изпълнители

13.30 ч. – 14.00 ч. Почивка. Представяне на гостуващи изпълнители извън конкурсната програма.

14.00 ч.: ІІ част: Надиграване на участващи танцови фолклорни формации и индивидуални изпълнители

16..30 ч.: Обявяване на призьорите

17.30 ч: Народно веселие

© Родопчани