Планетариумът в Смолян – най-големият в България

Публикувана на 25.10.2017 | 20:14
5729 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: commons.wikimedia.org
снимка: commons.wikimedia.org

​Планувахте ли вече зимната си почивка? Ако отговорът е не, то тогава непременно не пропускайте Пампорово като възможен зимен курорт. Така, освен да се насладите на прекрасен зимен курорт, с хиляди възможности, ще имате и уникалната възможност да се насладите на разходка не къде да е, а в небесното царство.

Да, вечерите в Родопите предлагат изключителната възможност човек да се наслаждава на небосвода без никакви помощни средства. Днес обаче ще ви предложим да се потопите  в незабравимо пътешествие сред звездите в най-големия планетариум в България, този в невероятния град Смолян.

Планетариумът ще ви разходи сред звездите посред бял ден в своята кръгла звездна зала с куполообразен таван. Благодарение на проекторът-планетариум, който е специален за космически полети дори движенията на Слънцето, Луната, както и всички  други участници в Слънчевата система биват възпроизвеждани абсолютно точно такива, каквито в действителност са.

Image titleснимка: planetarium-sm.org

Гостите на град Смолян биват силно привлечени и от нощното наблюдение, което се организира всяка сряда отново в планетариума.

Ако звездите са вашата страст, то ще имате възможност да наблюдавате съзвездията и чрез телескопа-рефлектор, намиращ се под 3-метровия купол на обсерваторията.

Планетариумът в Смолян има още една изненада за Вас - Слънчевият часовник, който никак не е атракция, която да пропуснете! Слънчевият часовник, славещ се със своята изключителна точност се намира на астрономическата площадка в двора на планетариума.

Без значение дали ще посетите Смолян или пък намиращия се в близост зимен курорт Пампорово, не пропускайте да посетите планетариума. Той със сигурност ще ви впечатли и омае с незабравима разходка сред обграждащата ни необятна Вселена. 

© Родопчани