Планетариумът в Смолян отново отваря врати за малки и големи в Европейска нощ на учените 2017

Публикувана на 22.09.2017 | 14:56
3022 прочитания
Автор: Л. Чаушева
Снимка: Wikimapia
Снимка: Wikimapia

​За поредна година смолянският планетариум ще се включи в Европейска нощ на учените 2017, като отвори врати за малки и големи с интересна програма.

През настоящата 2017 година инициативата ще се проведе на 29 септември (петък), като програмата на планетариума в Смолян ще започне от 20:00 часа и ще е с вход свободен.

 Къде е домът на нашата галактика Млечен път или пък местоположението на космическата “Статуя на свободата”? Какво е общото между Кристиано Роналдо и галактиката CR7?

Отговори на тези въпроси и още много интересни факти за най-странните и екзотични обекти във Вселената като бели и кафяви джуджета, неутронни звезди, пулсари и черни дупки ще научат всички, които решат да се включат в Европейската нощ на учените в Смолян и в останалите градове на страната.

Image title

Европейската нощ на учените е голямо международно събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. Тази година то ще се проведе в повече от 250 европейски града, като сред тях са и 11 града в България.

Целта на инициативата е да се насочи общественото внимание към различни области на науката, да осъзнаят хората огромното значение, което науката има в живота им, както и да се провокира по-сериозна ангажираност на научния свят към проблемите на обществото.

Всяка година събитията в рамките на Европейска нощ на учените се радват на изключителен успех и на висока оценка от страна на обществеността и най-вече от страна на младите, за които винаги има осигурени интересни и разнообразни възможности за участие.

Инициативата Европейска нощ на учените е част от проект, който се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”.

Image titleСнимка: Планетариум - Смолян