Плащаш 10 000 лв. и имаш храна, ток и отопление до края на живота

Публикувана на 08.04.2020 | 03:16
12941 прочитания

​Статистически данни сочат, че между 3 и 7 декара земя могат да покрият основните хранителни нужди на 4-членно семейство.

Отделно от това инвестиция между 5 и 15 000 лева във възобновяеми източници на енергия (в зависимост от това дали живеете в блок или къща и дали са санирани) биха плащали сметките ви за ток и отопление.... за цял живот!

Звучи нереално нали? Нека да направим една разбивка.

600 кг. за декар е средният добив на жито в България. 3700 кг. за декар е при картофите. От един декар произвеждаме 230 кг. фасул, 1000 кг. лук (глави), моркови - 1500 кг. царевица - 1050 кг. слънчоглед - 580 кг. (които дават 185 л. олио) и т.н.

Всеки от вас може да си направи сметка за това, колко от следните продукти употребява на годишна база и да изчисли колко земя е необходима, за да ги произведе.

Едно важно уточнение - ако всеки го прави сам и поотделно, то резултатът ще бъде плачевен, защото КПД-то ще падне в пъти. Малко по-надолу в статията ще обясним по-подробно.

Да видим как стоят нещата с енергията (говорим само за зелена енергия!).

Изграждането на соларен парк с мощност 30 kw. струва 45 000 лева. НО, изграждането на соларен парк с мощност 1 мегават (1000 kw.) струва около 900 000 лв.! И колкото по-голямо е количеството, толкова по-ниска е цената. (тук смятаме, че и сами се досещате защо).

Важно е да отбележим, че един 1 kw. соларна мощност в България произвежда средно 1100 kw за една година. Имайки предвид, че средното потребление за едно домакинство живеещо на 90 кв. жилищна площ са необходими 10 000 kw. годишно за да покрият всички нужди за електричество + отопление на ток, то означава, че 10 kw. инсталирана соларна мощност би ги задоволило. И е важно да отбележим, че соларната енергия е една от най-скъпите, но не случайно даваме пример с нея. Всичко друго би намалило сметката още повече.

Важното уточнение за енергията е, че за да постигнем подобна цена за играждане на соларен парк, то количеството трябва да бъде над 1000 киловата. Сам човек не може да направи инвестиция за 900 000 лв., но 90 човека биха отделили по 10 000 лв. Ами ако не са 90, а 900 - какви би била цената за поръчка на стойност 9 млн. лева?! (В момента при цени на дребно соларен комплект  30 kw. - всичко, без инсталиране, произведен в турция струва 30 000 лева.)

Да се върнем на земята - при средна продажна цена на обработваема земя от 1500 лв. за декар, то със земя за 7000 лева бихте изхранили вашето семейство. Тук важното уточнение е, че подобно на соларния парк кооперирането е задължително. Не толкова за купуването на земята, а за обработването и. При кооперация от 1000 човека с по 6 декара, около  20% от продукцията, би покривала изцяло разходите за обработване, така че вие без да си мръднете пръста ще получите готовата продукция от около 4.5 декара земя. 

Замислете се сега, ако това беше национална стратегия - ако подобна кооперация се случи на национално ниво... Истината е много проста - при толкова големи мащаби ( и без да се краде!) с около 10 000 до 20 000 лв. инвестиция на семейство (в зависимост от местоживеене , големина на жилище и др. фактори), всяко семейство щеше да подсигури своята храна, ток и отопление до края на живота си (при соларните паркове живота е 30-40 г.).

Представете си - всеки месец започваме със сметките за ток, зимата и за отопление, всеки ден пазаруваме храна..... Ако всичко това ни беше подсигурено, как бихме живяли?! Дали бихме били по-спокойни. Дали бихме били по-независими? Дали големите картели биха ни извивали ръцете?! Дали.. дали.. дали! 

Точно така, това е реална сметка, която може и вие сами да си направите с едночасов ресърч в гугъл... колкото и нереално да изглежда!

Разбира се, има една важна подробност - кооперирането, обединението! Тази сметка ще излезе ако всички сме заедно! Поотделно всичко е мн. по-скъпо и по-трудно!

Питате се защо това не се случва... :) Кой политик иска независим народ?! Кой робовладелец иска свободни хора?! Точно затова медиите всекидневно ви разказват колко трудно и страшно е всичко, как идва криза и трябва да се съгласите да работите и за мн. по-малко. Всеки ден ви казват как нищо не може и не става и вие наистина сте повярвали, че нищо не може и не става.

Напротив! Може!

Ако имате интерес към подобен вид коопериране, то присъединете се към тази страница: Заедно можем повече!