Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Пловдивчанин направи бюст-паметник на основателя на „100 каба гайди“

Пловдивчанин направи бюст-паметник на основателя на „100 каба гайди“

Публикувана на 18.07.2017 | 20:42
3760 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​Пловдивчанинът, с родопски корени Ангел Каравланов направи бюст-паметник на основателя на „100 каба гайди“ Апостол Кисьов в родното му село – Стойките. Идеята се родила през 2015 година, по време на Роженския събор, разказва Костадин Илчев – ръководител на „101 каба гайди. „Той е младо момче, завършило е във Велико Търново, скулптор е и с това се занимава. Когато се запознахме, той ме попита как се е създал събора на Рожен, как се е родила идеята на Апостол Кисьов със 100-те гайди, коя година и така започнахме един разговор. Аз му разказах как през 1961 година Апостол Кисьов обединява всички гайдари от целия тогава смолянски окръг – от Стойките, Гела, Широка лъка, Девин, Арда, Смилян – всичките села. Направил е една сюита, която всички гайдари разучили и преди събора, той ги събира на Рожен и прави първата репетиция, за да уеднаквят свиренето. И така се поражда гайдарски състав“, продължава разказва си Илчев.

В разговора си със скулптора, той му разказва за цялостната дейност на Апостол Кисьов, който е обикалял с мотор през селата, за да събира гайдари, а по-късно да ги обучава. „През 1962 година му идва идеята да направи гайдарски школи в по-големите селища в окръга.  Аз бях ученик в Стойките, той дойде и с още 5-6 деца посещавахме школата му. Освен по гайда, Апостол Кисьов направи школа и по кавал, и по тамбура. И така, като му разказвах за него, Ангел ме попита дали за този човек е направено нещо. Казах му, че ансамбълът от Стойките събира средства, за да му се направи паметна плоча-барелеф“, казва още Костадин Илчев. Като чул за това, пловдивският скулптор заявил, че той ще се заеме с изпълнението, но няма да прави плоча, а паметник. След като запознали с идеята си и кмета на селото Георги Георгиев, започнали да търсят подходящо място за монумент на легендарния основател на състава. Първоначално знаели, че в центъра на селото има общинска градинка, но в хода на проекта се оказало, че мястото не е общинско. С помощта на зам.-кмета на община Смолян Мариана Цекова и кмета на Смолян се избрало общинско място, на което да бъде поставен.

Каравланов изваял бюст-паметника на Апостол Кисьов от гранит. На самите камъни е изписано името на първия обединител на гайдарите и надпис „Песента и човекът се раждат заедно“. Паметникът бил дооформен от строителната бригада на Манол Чернев.

„До тук всички разходи са поети от скулптора, но това му коства много пари. Може би надхвърля 7-8 хиляди лева, защото той си поема превоза от Пловдив, купува материали, а всичко е скъпо и може би ще направим една акция за дарение, за да му съберем на човека поне малка част“, казва още Илчев и допълни, че в момента се прави чешма. Отново Ангел Каравланов е изпълнител. Той е докарал корито, предварително обработено от камък и на него има изобразена гайданица.

Първоначално замисълът е бил на Петровден, когато е празникът на селото да бъде официалното откриване на паметника, но тъй като не е бил напълно завършен, организаторите са решили да бъде избрана рожденната дата на Апостол Кисьов –  18 октомври, която тържествено ще се отбележи от гайдарите на Стойките и Гращица.

Костадин Илчев сподели, че имат и друга идея – на паметна плоча да се изпишат имената на всички гайдари от Гращица и Стойките и тя да се постави до чешмата, до параклиса в махалата на Стойките.