Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
По природни сигнали жителите на село Стикъл гадаят за промените на времето

По природни сигнали жителите на село Стикъл гадаят за промените на времето

Публикувана на 10.08.2017 | 17:09
4539 прочитания


​Малкото родопско селце Стикъл, скътано високо в планината е съхранило своите легенди, спомени и песни, а сигналите на природата предупреждават жителите какво ще бъде времето през утрешния ден.

Поведението на животните, бунтът на ветровете, посоката и трайността на мъглите, струите на дъждовете, тава са част от природните барометри, по които стикълци гадаят за промените на времето и предусещат добрите и злите намерения на утрешния ден.

Знае се, че ако през зимата прогърмява, пролетта ще е дъждовна, студена и късна, а лятото – с гръмотевици. Прогърми ли през лятото в разкъсана облачност, подир това следва дъжд със светкавични трясъци.

В каквото време захване новата месечина, такова ще бъде времето през целия месец, а ако е оградена с харман, времето ще се развали скоро. Трепкат ли много зиме звездите по небето, голям студ ще хване, но ако са едри и гъсти, скоро ще завали.

Предсказания за сухото време са вихрушките, които вдигат прах по дворове и пътища, а за дъжда след обяд е слънцето, което препича, птиците, които ниско летят, мухите, които хапят жестоко и пчелите, които силно жужат.Взряни на запад, хората проследяват небето и ако то е червено по залез слънце, ветрове се очакват. Родят ли елите много шишарки, това пък е знак, че зимата ще е тежка и продържителна.

Добри или тревожни вести по планината носят мъглите, облаците и дъждовете. Ако след валежите, мъглите още се влачат по деретата и коритото на Стикълско-Гелската река, това означава, че ще продължи да вали, но ако студеният вятър парцалите им разкъса и ги подгони към Карлък, отново ще настъпи хубаво време. Стъпи ли мъгла на Карлък или препаши ли по-изниско върха, дъждът е получил вече покана. Поемат ли облаците на юг, те жадно ще поглъщат влагата на морето, което обратно, от Карлък насам ще излеят  и ще напоят ниви, ливади и градини с проливни дъждове. През време на суша, стикълци с нетърпение очакват облак от юг да се зададе.

Дъждовният вятър (лудоза), който кърши дърветата, от покрива вдига дъски, рони мазилки и чупи стъкла, планинците го очакват от Високия камък и Кърмилата и от Карлъцките височини. Ако засвятка и загърми от „Св. Илия“ и зад него се задъни небето, прогнозите сочат, че дъждът ще бъде кратък, но силен, като излян от ведро. Той или ще отмине към Чепеларско, ще отгърми нататък към Рожен, или с все сила ще захване Широколъшко.

Първата информация за своето идване зимата предоставя на пастирите. В късната есен, ако настървено се запасват овците на едно място и изкорен дълбаят тревата, а през нощта пробляват насън и се отърсват без дъжд и вода, овчарите знаят сигнала, че до сутринта снегът ще запърхули. Кучетата също предусещат снега и студовете. Край кошарите те се свиват на гръб с муцуни в слабините на топло.

По природни сигнали стикълци са били предусетили незапомнената снежна зима през 1928 година, когато със запаси са взели предварителни мерки. Под тежестта на снеговете тогава са пращяли гредоредите, покривите са ринати, за да не се срутят къщите. Хората са прекопавали двуметрови дълбоки дири, за да отидат за вода и водопой към дола.

Из „Село Стикъл /Страници от неговото минало/“, Стоил Седянков

© Родопчани