Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Побит камък – един от впечатляващите скални феномени в Родопите

Побит камък – един от впечатляващите скални феномени в Родопите

Публикувана на 08.10.2017 | 14:15
16913 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg


​Има местности в Родопите, които като видиш на снимка и си казаваш „Да бе, това вече не е възможно! Тук Photoshop добре си в свършил работата!“. Да, ама тръгнеш ли да докажеш неистинността на природния феномен оставаш изумен, тъй като се убеждаваш, че тук не фотошопа, а природата много добре е изработила тези причудливи феномени.

Именно един такъв природен феномен е Побит камък. Може би в съзнанието ви веднага изскача село Побит камък и ако е така сте на напълно прав път. Село Побит камък с години е наричано така точно заради скалния фенонем „Побит камък“, който попада именно в неговите предели.

И да, камъкът наистина стои като побит насред обширното равнинно пространство. Зад него се вижда селото, но този причудлив феномен си стои напълно необезпокояван на прекрасния родопски фон.

Една от версиите, за чудния природен феномен е, че той си е естествено природно образувание. Според друга обаче, той е част от голям кромлех. Дори с просто око се вижда, че камъкът е обработван във формата на фалос, особено в горната му част. Именно поради тази причина, двете версии се смесват, за да сформират трета такава, според която камъкът наистина си е естествено „побит“ от природата, но в последствие древните родопчани са го дооформили в днешния му вид.

Без значение коя от всички версии е истинната, то определено си струва човек да отдели от ценното си време и да посети феномена, който наистина е впечатляващ и зарежда човек с особена енергия.

Стигането до него пък е изключително лесно и същевременно носещо белезите на истинско, незабравимо родопско пътешествие. Веднага след като влезнете в селото, наречено на феномена Побит камък, свивате по черния път, намиращ се вдясно. От там следват 15-тина минути пешеходна разходка в случай, че решите да пощадите автомобила си преди на хоризонта да се появи причудливото нещо, наричано Побит камък.

© Родопчани