Почитаме покровителят на семейството Св. Мина

Публикувана на 11.11.2013 | 10:18
1380 прочитания
снимка: svejo.net
снимка: svejo.net


Днес почитаме Свети Мина, който е покровител на семейството.

Той е известен Чудотворец и е покровител на бездомните и сираците, на лечителите и на хората поели на дълъг път. Светецът закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата му за здравето на семейството.

Той изповядвал християнство и служил във войска в Рим. А в това време управляващите издавали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат злите сили.

На днешния ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория и Минчо, Минка.