Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Подменят табелите за екопътеките, след като се стопи снегът във високите части на смолянско

Подменят табелите за екопътеките, след като се стопи снегът във високите части на смолянско

Публикувана на 22.03.2014 | 11:24
1130 прочитания


Освежаването на маркировката и подмяна на табелите по екопътеките в община Смолян ще започне след като по високите части на планината се стопи снегът, съобщава секретарят на Туристическо дружество „Карлък” – Смолян Тодор Райчев.

По неговите думи от дружеството ще минат по маршрутите и там, където има паднали или повредени табели, ще бъдат подменени, а маркировките по пътеките ще се освежат. Ще почистят и пътеките от паднали през зимата дървета по тях. Поради липса на средства обаче не може изцяло да се подновят табели и да се прави нова маркировка. Въпреки това поддържането на тези маршрути до хижите е задължение на туристическото дружество, което ги стопанисва. „Наше задължение е да ги поддържаме и да възстановяваме табели там, където липсват”, подчерта Тодор Райчев. Секретарят каза обаче, че в планината има доста екопътеки, които съществуват, но не се поддържат, а тях от дружеството не могат да поддържат. Имали са много идеи за поддържането и на други атрактивни туристически пътеки, но за това трябват средства и трябва да се кандидатства по проекти.

Тодор Райчев каза още, че от дружеството ще участват и при уточняването на трасетата за предстоящото Балканското първенство по планинско бягане, което ще се проведе на 11 юни, в района на Смолянски езера. В края на този месец в Смолян ще пристигне комисия от Българската асоциация по лека атлетика и заедно с представители от ТД „Карлък” и от Община Смолян ще определят трасетата, които трябва да отговарят на определени изисквания.