Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Подписка узаконява черен път: ще върне младите на село!

Подписка узаконява черен път: ще върне младите на село!

Публикувана на 09.12.2012 | 16:17
1794 прочитания


Жителите на три смолянски села събират подписка за узаконяването на междуселски път. Хората настояват, 20 години след пускането на пътя, той да стане законен и да започне да се поддържа и ремонтира. Само за няколко часа около 70% от населението на смолянското село Катраница и маданските Боровина и Студена са подкрепили подписката, която ще бъде внесена в община Смолян и община Мадан, които пътят свързва.

Пътят Боровина-Катраница е пуснат през 1994г. по инициатива на тогавашния кмет на община Мадан Атанас Милев. Идеята е била той да се асфалтира и да даде по-пряка пътна връзка на хората от Боровина и Студена със Смолян, както и да бъде алтернативна връзка на Смолян с Мадан, ако се затвори главния път. Пътят обаче не е узаконен и в момента дори не фигурира на картата. След закриването на училището в село Катраница учениците и част от учителите се прехвърлят в основното училище на Боровина. Вече четири години те пътуват по 4-километровия черен път между двете села, като училищното ръководство на Боровина заплаща разходите за пътуване, а зимата на ръка чисти и опесъчава отсечката. Преди две години в Боровина се открива и шивашки цех, който наема 25 души от селото, но изпитва нужда от още квалифицирана работна ръка, която може да се наеме от село Катраница, но пътят възпира кандидатите. Хората настояват пътят да се узакони и да започне да се поддържа, особено през зимата. На по-късен етап по европейска програма шосето може и да се асфалтира. По този начин пътят от Боровина и Студена до Смолян ще се съкрати на половина, като така ще се улесни достъпът до работни места, медицинска помощ и административни услуги. Заради 4-те километра черен път, в момента хората пътуват по над 50 км., за да стигнат до Смолян. Ако участъкът се ремонтира обаче до Смолян са само 25 км. Местните са убедени, че ако се направи новия път селото ще се развие икономически, а младите хора ще се завърнат като по този начин се гарантира бъдещето на училището и детската градина.

© 24smolian.com