Полковник Серафимово посрещна празника си с редица обноввени обекти, а Милка Манева стана "почетен жител" на селото

Публикувана на 30.06.2014 | 13:20
1304 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


Родолюбивото Полковник Серафимово отбелязва и тази година традиционния събор на селото „ Петровден” с богата програма. Това съобщават от пресцентъра на Община Смолян.

С празничен водосвет, отслужен от свещеник Димитър Одаджиев, беше открита обновената чешма и спирка, които се намират в началото на населеното място. Новата придобивка е изградена с финансовата подкрепа на кмета Николай Мелемов, който е серафимовец, община Смолян, фамилията на Дичо Станчев и други дарители от селото. Чешмата е известна като „Дичовата вода”, построена през 1936 г. от дядото на Дичо Станчев. През годините тя е поддържана от фамилията и хора от селото. Серафимовци са категорични, че дарителите ще влезнат в летописа на най-новата история на селото.

Преди да започне празника, свещеник Одаджиев отслужи панихида в памет на легендарния полк.Владимир Серафимов и загиналите войни от 21-ви Средногорски полк, които със саможертвата си донесоха така жадуваната свобода за Родопите. Кметът на Полковник Серафимово Михаил Василев откри събора. Той пожела на присъстващите Светите равноапостоли Петър и Павел да бдят над всички, да има мир, здраве и любов във всеки дом. Василев благодари и на спонсорите без които празникът нямаше да се случи. Специален гост на събитието бе евродепутатът Владимир Уручев. „ За мен е чест да бъда на Вашия празник на това място, което всеки българин го знае и каква отговорност е да живееш тук, защото трябва да пазиш историческата памет и селото да изглежда подобаващо. Тази традиция трябва да съхранят във времето и Вашите деца и внуци, защото това е изключително важно”, посочи в приветствието си Уручев. Той пожела добро настроение на празнуващите, да бъдат живи и здрави и да посрещат предизвикателствата на днешния и утрешния ден. От името на кмета Мелемов, заместникът му Марин Захариев връчи поздравителен адрес на Василев. В него се казва: „Полк.Серафимово е с богата история и ценен принос в обществения и културния живот на Родопите. Заслужават уважение и усилията Ви да имате и писана селищна монография. Посрещнете празника с достойнство и самочувствие. Пожелавам благополучие по домовете Ви, професионални и лични постижения, оптимизъм и просперитет на селото.”

След това официално беше обявено, че известната ни тежкоатлетка Милка Манева, прославила България и родния си край по света, получава отличието „Почетен жител на Полк. Серафимово”. „Благодаря Ви за уважението, чувството, което изпитвам е невероятно. Весел празник и добро настроение”, каза олимпийската ни гордост. След това беше представена книгата „ Из миналото на село Полковник Серафимово”, издадена за празника. Това направи редакторът й Андрей Печилков, който е известен смолянски историк.

Празникът продължи с народно веселие. Гости на събитието бяха евродепутатът Владимир Уручев, депутатът Даниела Дариткова, председателят на местния парламент Филип Топов, общинският съветник Борислав Георгиев, зам.-кметът Марин Захариев, гл.финансист Венера Аръчкова , кметът на Селино и др.

© пресцентър на Община Смолян