Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Половин година жители на ардинско село са без личен лекар

Половин година жители на ардинско село са без личен лекар

Публикувана на 19.04.2012 | 12:16
2394 прочитания


„През последните две години в Районната здравна осигурителна каса (РЗОК) в Кърджали не е постъпвало нито едно заявление за сключване на нов договор за първична извънболнична медицинска помощ за нова практика, което потвърждава, че областта ни е с твърде неблагоприятни условия за оказване на здравната услуга". Това съобщи директорът на РЗОК д-р Соня Ангелова, цитирана от "24родопи". Тя уточни, че съществува проблем в областта със заетостта на практиките за първична извънболнична медицинска помощ, като от 126-те практики по Областната Здравна карта, заети са 67, а останалите 59 са свободни.
Обстановката в община Ардино не е по-различна. От 11-те практики са заети едва три, които са от града, а осемте са незаети.
Въпреки благоприятните условия за работа, повече от половин година жителите на ардинското село Млечино са без личен лекар. В края на миналата година общопрактикуващият лекар Костадин Христов от Пловдив напуска селото и отива да работи в чужбина. Мотивите му са, че обслужва много малко пациенти и заплащането от Здравната каса е ниско. Сега местните хора в Млечино отново търсят доктор в околните села Боровица и Горно Прахово с действаща лекарска практика или в Ардино. Хората са принудени да пътуват десетки километри, за да получат медицинска помощ. Мнозина се самолекуват и търсят своя лекар едва, когато състоянието им се влоши.