Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Полски картофи подбиват пазара на родопските

Полски картофи подбиват пазара на родопските

Публикувана на 18.04.2012 | 04:23
2556 прочитания


Родопските производители принудени да продават картофите си на 15ст,  а масово в магазините в Родопите се продават полски картофи на 70 - 80 ст.

Никак не бе празнично на картофопроизводителите в Родопите. До 15 стотинки за килограм се срина цената на картофите по празниците, съобщава "24родопи". В почивните дни около Великден масово търговци обикаляха селата в планинските общини, търсещи картофи по 15 ст. за кило.

Много от производителите бяха принудени да продават залежаващите в складове и мазета картофи, тъй като вече е посята новата реколта. В някои села изкупната цена достигна 25 ст. за килограм, но изискванията бяха клубените да са едри, твърди и добре почистени. Родопските производители са отчаяни от ниските изкупни цени и масово намаляват площите с продукцията. Така например ако миналата година едно домакинство е отглеждало 2 декара, сега сее един.

Освен липсата на пазар, тази пролет цените на изкуствените торове също са повишени. Торба от 40 килограма струва около 60 лв. Заради високите цени на горивата и фуражите оран с трактор струва около 40 лв. за декар, а оран с муле е 30 лв. Докато родопските картофи се изкупуват по 15 ст. големите супермаркети в регионите на Смолян и Кърджали са залети с полски картофи по 70-80 ст. за килограм.