Правителството отпуска над 2 млн. лв. на шест финансово затруднени общини в област Смолян

Публикувана на 19.06.2014 | 16:15
957 прочитания


Над 2 млн. лв. се отпускат на шест финансово затруднени общини в област Смолян. Това стана ясно от проведеното вчера редовно заседание на МС. Правителството прие постановление за предоставяне на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2014 г., които се осигуряват за сметка на предвидените средства по централния бюджет. Те се предоставят на общини, отговарящи на изискванията по ПМС 117/2014 г. за условията, реда и критериите за предоставяне на средства на общини в затруднено финансово състояние за 2014 година. За страната с ресурса ще се осигури финансова подкрепа в размер на 14,9 млн. лв. на общо 51 финансово затруднени общини.

За област Смолян това са общините Баните, Борино, Девин, Мадан Неделино и Рудозем, чиито общ допълнителен трансфер възлиза на 2 200 000 лв.

Мярката е част от поредицата стъпки на правителството за съживяване и стимулиране на бизнес средата в общините в резултат на подобряване на тяхното финансово състояние. Очакваните ефекти са намаляване на факторите и причините за натрупване на просрочени задължения от общините, подобряване на възможността им за приоритизиране и оптимизация на разходите, въвеждане на мерки за повишаване на събираемостта на приходите и намаление на просрочените задължения.