Празникът Рамазан Байрям в едно родопско село

Публикувана на 26.06.2017 | 14:24
18969 прочитания
Автор: Селвина Топалска


​Празниците са повод много родопски села да се радват на завръщането на своите жители, избрали да живеят в чужбина или в големия град. Именно големият мюсюлмански празник Рамазан Байрям, чийто първи ден бе вчера, бе поводът едно погранично родопско село да бъде изпълнено, както от завърнали се жители, така и от радост и празнично настроение.

Празничната атмосфера в рудоземското село Чепинци започна да се усеща още от предхождащия големия празник ден. Подготовката за празника беше в разгара си. Усърдни домакини тичаха по магазините и събираха продукти за какви ли не вкусотии, които щяха да приготвят за гостите, които очакваха на следващия ден. Младите жени и момичета рисуваха своите ръце с къна и усърдно подготвяха най-хубавите си тоалети за празника. Родители добавяха последни детайли към подаръците, които бяха подготвили за децата си. Към края на деня и централната джамия в селото бе украсена с плакет, който да приветства мюсюлманите за празника.

Image title

Вечерта, след като мюсюлманите прекъснаха и последния задължителен пост за тази година, небето над селото бе изпъстрено и озарено от прекрасна заря. Малки и големи се събраха заедно и с радост в сърцата и сълзи на очи наблюдаваха светлинното шоу, подсигурено от някои жители на селото.Image title

На следващия ден още в ранни зори млади и стари се отправиха на празнична молитва в централната джамия на селото. Там те получиха приветствия за празника от имама, управата на джамията, районния мюфтия, кмета на селото и общината, както и много други. След като изпълниха празничната молитва и се поздравиха за празника всички заедно седнаха край джамията, където ги очакваха различни видове сладки с които да се почерпят за празника, подсигурени от управата на джамията.Image title

След като размениха поздрави и приветствия със своите приятели, някои от които не бяха виждали от доста време, всички се отправиха към домовете си, където да споделят празника и със семействата си. По-младите се отправиха на посещение на по-възрастните си роднини, а възрастните пък от своя страна с нетърпение очакваха своите гости.

Следобяда малки и големи, жители и гости на селото се стекоха към центъра, където бе подготвена празнична програма. В програмата участваха 20-тина деца от селото, които поздравиха своите родители, близки, приятели и гости и внесоха празнично настроение с религиозни стихове, песни и разкази. Радостта напираше в сърцата, а близки и приятели стояха заедно един до друг и се наслаждаваха на изпълненията на малчуганите.Image title

Привечер, след края на празничната програма, заредени с още повече настроение младите продължиха с посещенията на близките си, а по-възрастните продължиха с нетърпение да очакват своите гости.

Днес мюсюлманите както в село Чепинци, така и навсякъде по света продължават да празнуват своя празник с вяра, че чрез богослуженията си през свещения за тях месец Рамазан са достигнали Божието опрощение и с надежда, че ще посрещнат благодатния месец и догодина.