Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Празникът на смилянския фасул за 12-ти път събра хиляди гости, туристи и почитатели

Празникът на смилянския фасул за 12-ти път събра хиляди гости, туристи и почитатели

Публикувана на 02.12.2014 | 13:45
1062 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


Празникът на смилянския фасул за 12-и път събра хиляди посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул. Организаторите община Смолян , кметство Смилян, местното читалище „Проф. д-р Асен Златаров” с помощта на много спонсори бяха подготвили богата и разнообразна програма. Кметът Николай Мелемов уважи празника, чийто старт бе даден с гръм от традиционното фасулево топче. Той даде старт и на второто издание на състезанието по планинско бягане. Градоначалникът разгледа експонатите от конкурсите и щандовете на производителите и поздрави хората с празника. Мелемов поздрави и проф.Серезлиев, който изработи запазения знак на марката „Смилянски фасул”. 
Всичко гости и жители на селото похапнаха безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта смилянски фасул. Бяха сготвени 13 казана, от 60 до 80 литрови, фасул чорба, които побраха над 200 кг. фасул и 20 кг.масло, посочи кметицата на Смилян Събка Миткова. Тя посочи, че фасулът за чорбата се дарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската кампания, приготвянето му и организира обслужването на гостите. Местните таланти от самодейните групи при читалище „Проф. д-р Асен Златаров” се погрижиха за доброто настроение на публиката с музикално-хумористична програма, посветена отново на прочутия фасул. Гостите и жителите на Смилян бяха поздравени от депутата д-р Даниела Дариткова. „Днес ни събира запазената марка смилянски фасул, която е марка на Родопите. Хубаво, че тя разширява своето присъствие и в други сфери и чрез спорта ще се пропагандира тази марка. Важно е да се събираме в Смилян, за да запазим добрата българска традиция и да вървим напред. Честит празник, да сте живи и здрави”, пожела в словото си при откриването на събитието д-р Дариткова. 
В конкурса за бобено пано тази година се включиха 40 деца от детските градини и местното училище. Организаторите раздадоха общо 10 награди на малките творци, като специалния приз грабна "Бобената Мадона" на Денислава Дурсева.
Смилянци избраха и носител на приза „Производител на годината“. Това е шивачката Магдалена Ловчанлиева, която е произвела над 3 тона фасул от 5 декара земя.
Сред атракциите на празника отново беше голямото пано, в което всеки посетител на Музея на фасула в местното читалище залепва по едно зрънце и се подписва в книгата за посетители. Декоративната картина с родопски чан, рало и други мотиви вече е поела над 11 150 фасулчета, залепени от чужди и български туристи.
Гости на празника бяха още депутатът Петър Кадиев, областният управител Димитър Кръстанов, общински съветници, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, гл.финансист Венера Аръчкова и др.
© пресцентър на община Смолян