Предания и действителност за пещера „Голямата кауна“ край Забърдо

Публикувана на 21.11.2017 | 15:28
18810 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: photo-forum.net
снимка: photo-forum.net


​Многобройни са преданията, говорещи за историята на пещери, пропасти и други бележити родопски обекти. Кои са истина, и кои просто предания, останали ни от предците е трудно да се каже.

Според предание за пещера „Голямата кауна“ край село Забърдо тази пещера, подобно на много други в Родопите се е превърнала в гроб за мнозина родопчани, които в стремежа се да избягат и да се скрият по време на нашествията от османците остават там завинаги.

Според преданието, родопчани се скрили в пещерата, когато османците завладявали близката крепост Калето и никога повече не излезнали от там.

Години по-късно, при проведени проучвания на пещерата биват открити човешка челюст, фрагменти от череп и множество керамика. Според изследователи откритата керамика датира от времето на траките и дори е идентична с керамиката, открита при крепостта.

Това дава основание на изследователите да смятат, че и откритите кости са именно от древните ни предци траките. Като друго основание за това твърдение, специалистите смятат и факта, че както траките, така и славяните и прабългарите използвали именно пещерите за убежища и жилища.

Истина ли са преданията, верни ли са предположенията на изследователите – това не можем да знаем. Не можем обаче да оспорваме факта за хилядите предания, свързани с родопските пещери, пропасти и обекти, които и до днес чуваме от родопчани.