Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Предания и факти за най-мистериозната пещера - Дяволското гърло

Предания и факти за най-мистериозната пещера - Дяволското гърло

Публикувана на 21.07.2017 | 14:57
26633 прочитания
Автор: Селвина Топалска


Дяволското гърло е една от най-мистериозните пещери. Оказва се, че тя е и най-посещаваната, въпреки липсата на каквито и да е пещерни образувания. Това, което привлича посетителите на загадъчната пещера са многобройните предания, едно от друго по-мистични.

Най-разпространената и добре позната легенда за Дяволското гърло е тази, която гласи, че именно от тук Орфей слиза в подземното царство на Хадес, за да го моли да върне неговата любима в света на живите. Пленен от омайните звуци на арфата на изкусния певец, Хадес позволява на Евридика да се върне сред живите, но поставя условие на Орфей. Той не трябва да поглежда назад, докато не излезнат от пещерата. Точно когато вече наближили изхода обаче съмнението дали любимата му го следва надделява в Орфей и той се обръща назад. Точно в този момент той вече категорично загубва своята любима.

Според преданията, още древните траки смятали, че пещера Дяволското гърло е вход към друг, божествен свят – свят на безсъмртието. Поради тези вярвания на древните ни предци, те често хвърляли своите вождове тук, с цел те да останат безсмъртни. Най-хубавите жени също били принасяни в жертви именно тук, като древните траки смятали, че по този начин ще омилостивят боговете.

Интересът към пещерата обаче идва не само от древните предания, но и от фактите, които още повече подсилват загадъчността на тази подземна мистерия.

Image title

Най-загадъчна в пещерата е реката. Оказва се, че нищо влязло във водите на реката на Дяволското гърло, не излиза на изхода й.

През 1968 година, след силни порои, придошлата река вкарва в Дяволското гърло 350 кубика дървен материал. Загадката идва от факта, че дори треска не е излиза на изхода на пещерата. До ден днешен не е намерена и следа от този дървен материал, потънал някъде из подземния лабиринт на мистичната пещера.

Малко по-късно, през 1970 година, 21-годишната Сияна Люцканова и 29-годишният Евстати Йочев решават да изследват загадъчните води на тази пещерна река. За съжаление, те също попадат в капана на подземното, загадъчно царство и от този момент нататък никой повече не ги вижда.

След този трагичен инцидент, никой не смее да предприеме потапяне във водите на реката. Опитите за изследването й обаче не стихват. Вкарвани са дървета с цел да се прочуи и изследва, но от тях не се появява и следа. Единствено след вкарване на оцветители във водата, оцветената вода се появява отново едва час и половина след като били пуснати. На базата на това, изследователите смятат, че под пещерата се крие изключително дълъг лабиринт.

Въпреки всички опити да се проучи и изследва, пещера Дяволското гърло си остава една от най-загадъчните и мистични пещери. От времето на древните траки, та до днес, със своята мистичност тя привлича интереса на мнозина.