Предания за Дяволския каньон

Публикувана на 19.11.2017 | 18:19
22593 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: tepavicata.com
снимка: tepavicata.com


Дяволският каньон или известен още като Шейтан дере е една от изключително интересните родопски забележителности. Неговата мистичност се допълва и от интересните предания, свързани с тази местност.

Според древните предания, това място било „шейтанско“, което в превод от турски език значи дяволско. От там идват и двете имена, с които е известна тази привлекателна местност – Шейтан дере или Дяволски каньон.

Според легендата, всеки, който паднел в страшните, дълбоки дупки, изваяни от природата, никога повече не се завръщал. Черните води на Арда го завличали и отвеждали в тъмен подземен свят, от който нямало изход.

Скалите, извисяващи се от двете страни на реката са много близко една до друга, до толкова, че на човек му се струва, че ще прескочи от единия до другия бряг. Не само днес човек има това усещане, че ще прескочи скалите. В миналото също младежи били убедени в способностите си и се опитвали да прескачат от едната на другата скала, но малцина успявали да постигнат целта. Само тези, които били способни на „дяволския“ скок успявали да се спасят от смъртоносните води на Арда.

В народната памет дори е останал споменът за ритуал, в който единствено истинските смелите момци можели да прескочат тъмните води без да попаднат в техния капан.