Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Предания за Орлови скали

Предания за Орлови скали

Публикувана на 06.10.2017 | 20:20
18415 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: nasamnatam.com
снимка: nasamnatam.com


​Орлови скали е една от родопските местности, предизвикваща редица въпроси. Едно от нещата, будещи интерес е произхда на името, с което днес е известен скалният феномен. На турски език местността се нарича „Кузгун кая“ или „Картал кая“, което в превод значи „Гарванов камък“, а не „орлов“, както се нарича днес впечатляващата местност.

Разбира се, другото нещо, което впечатлява и кара човек да си задава въпроси са скалните ниши, изпъстрящи високата скала. Според някои предания, нишите в местността Орлови скали са използвани като погребални съоръжения, където предците ни поставяли пепелта на покойниците.

Според други, те са порталът между света на живите и мъртвите, което се потвърждава и от формата на нишите, наподобяващи силуета на прилеп, който според древните предания и вярвания на превеждал душата на мъртвеца към отвъдното.

Според други теории, тук, в тези ниши, древните ни предци поставяли скъпоценни предмети в точно определени дни, като това било част от тяхната вяра.

Според друга легенда пък, една от най-разказваните в района на култовия обект, тук в подножието на скалата, живее змей и пази едно от многото прокълнати, родопски съкровища.

© Родопчани