Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Предания за най-стария мюсюлмански храм на Балканите

Предания за най-стария мюсюлмански храм на Балканите

Публикувана на 08.10.2017 | 12:03
25812 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: poseti.guide-bulgaria.com
снимка: poseti.guide-bulgaria.com


​Мюсюлманският храм, известен под името „Джамията на седемте моми“ и намиращ се в село подкова се смята за една от най-старите джамии не само в България, но и на Балканите.

Разбира се, едно от най-интересните неща във връзка с него е начинът му на изграждане – изцяло от дървен материал, но без използването дори и на един пирон. Друго нещо обаче, което също привлича интереса на човек са множеството предания, свързани както с изграждането на храма, така и с по-нататъшната му история.

За построяването на храма се разказва интересна легенда, която и до сега сме ви разказвали. Седем моми, изгубили своите любими мъже във войната продали чеиза си и със събраните средства  купили дървения материал, необходим за изграждането на храма. Не само това обаче. Те сами само за една нощ построили храма, а след това повече никой не ги видял.

Освен тази интересна легенда, предизвикваща редица въпроси в главата на човек, съществува и друго предание, датиращо от по-късно. Древното предание гласи, че по време на една от многобройните войни близкото село било опожарено. Селяните, изпаднали в безизходица. Потърсили убежище в близкия мюсюлмански храм.

Сред като разбрал за убежището на селяните, комндирът веднага заповядал той също да бъде опожарен. Войниците изпълнили заповедта и запалили в храма. В този момент изневиделица се появили пуйки, които започнали да гасят огъня.

Войниците неколкократно се опитвали отново да запалят храма, но без успех. Всеки път пуйките успявали да потушат огъня. След като осъзнали, че няма да успеят да изпълнят нареждането на командира, те се отдръпнали, а командирът онемял и не можел да проговори до края на своя живот.