Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Предимства и недостатъци на ниското окачване

Предимства и недостатъци на ниското окачване

Публикувана на 27.02.2023 | 16:46
1389 прочитания


Ниското окачване на автомобилите не е популярно само и единствено заради това, че е готино и колата ви изглежда спортна и яка, тъй като всъщност именно този тип окачване дава отражение върху производителността на колата, гумите и джантите. Разбира се, има и немалко недостатъци, на които е нужно да обърнете внимание.
Има редица предимства и недостатъци на всички системи за ниско окачване на автомобилите като например, някои от шофьорите си променят окачването, само и само колата им да се намира по-близо до земята. Системите за окачване са проектирани специално за вашия автомобил и всяка една промяна се отразява по специфичен начин на возията, стабилността, гумите и джантите на колата ви. Именно затова е добре предварително да се запознаете с тези особености и да имате предвид, че винаги от съществено значение за окачването са намирането на изгодни гуми с премиум качество и добри джанти.

Предимствата на ниското окачване на колата
  • Сцепление
По-ниското окачване ви дава по-голямо сцепление и по-добро управление над автомобила, гумите и качествените джанти. Позиционирането на колата ви много по-ниско до пътната настилка повишава значително сцеплението на вашите гуми с пътя и управлението става по-лесно и удобно. Имайте предвид, че не винаги е така обаче, защото с клякането на автомобила по-ниско има случаи, в които се повишават разходите.

  • Намален риск от преобръщане.

Когато център на тежестта на вашата кола е променен и се яви риск от преобръщане, почти всички превозни средства са по-стабилни с ниски пружини и окачания. При по-високо превозното средство със стандартно окачване, колата много по-лесно се преобръща и не биха ви спасили нито добрите гуми, нито качествените джанти.

  • По-голям комфорт

Повечето шофьори се усещат много по-комфортно при шофиране с ниско окачване на колата. Имайте предвид, че шофирането става поне една идея по-твърдо, като това е едно от предимствата на късите пружини.

  • Аеродинамика

Най-важното и основно предимство на ниското окачване на колата ви е значително по-добрата аеродинамика, която ще имате. При по-ниско окачване ще имате минимално количество въздух под самата кола, а това дава категорично по-ниско съпротивлението върху автомобила ви. Ето защо много от спортните модели, които се редят на челни позиции по състезанията се намират значително по-ниско, почти прилепени към пътя в комплект с качествени джанти.

Недостатъци на ниското окачване на колата

  • Предпоставки за удар в неравности

Един от най-големите проблеми на колите с ниско окачване е, че автомобила може много по-лесно да се удари в неравности и бабуни по пътя, както и дори да подскочи и да се стигне до спукани гуми или изкривени джанти. Неравностите при по-високи скорости са особено опасни при ниско окачване и могат да създадат проблемни. Близкия контакт с пътната настилка може да създаде неприятности най-вече на долната част на колата, гумите и джантите. Най-уязвими и в опасност са картера и ауспуха.

  • Неравномерно износване на гумите

Има случаи при монтирано по-ниско окачване, които са последвани от неравномерно изтъркване на гумите и дори до екстремното им износване. Всички шофьори, които предприемат подобри промени по автомобилите си трябва да вземат предвид тези особености.

  • Потенциален конфликт на окачването с други части на колата

Много опасно следствие от поставянето на по-ниско окачване е когато някои елементи от системата на окачването влязат в контакт с други системи на колата. Ниското окачване може да бъде закачено от различните спирачни системи, някои стабилизатори и по-лошо - от страничните стени на вашите гуми. Неправилно поставяне на определено окачване може да съсипе вашите изгодни гуми, водейки до сериозни потенциални щети и върху джантите и целостта на колата.

  • Проблеми при ниско окачване с повдигането и тегленето

Имайте предвид, че ако сте свикнали да използвате ръчни крикове за вдигане на колата за нейната поддръжка, ниското окачването ще ви създаде проблеми и ще направи лесната работа трудна. Всичко тези особености на предимствата и недостатъците на ниското окачва са много важни за собствениците на коли, които обмислят смяна на системата за окачване. Опитните професионалисти съветват да дадете допълнително пари за по-качествени амортисьори, гуми и джанти като избягвате евтини китайски резервни части, които да доведат до повреда и други рискове на пътя за всички участници.