Предприемачи от Езиковата гимназия в Смолян с най-добра учебна компания в България

Публикувана на 05.06.2017 | 11:29
1592 прочитания


„Noetic“ – фирма на ученици от Езиковата гимназия в Смолян е обявена за „Най-добра учебна компания на България“ в надпревара с 40 екипа.

На второ място се класираха отново смолянски млади предприемачи – от ПГ по икономика „Карл Маркс“ с компанията „Родопи еко“.„Noetic“спечели престижната награда с мобилно приложение, с което се сканират етикетите на хранителни продукти и се получава информация за вредните в тях съставки.Апликацията E-Food Scanner,  в Google App Store, е разработена от десетокласници от ПГПЧЕ „Иван Вазов“ – Смолян, които за първа година участват в програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт (JA). До момента приложението е изтеглено от 1500 потребители в цял свят.

Двете смолянски училища се включиха в програмата през есента на 2016 г., при старта на съвместния проект на Джуниър Ачийвмънт и евродепутата Владимир Уручев „Предприемачи на бъдещето“.

Екипът получи приза на официална церемония по награждаване на участниците в ІХ-ия Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който се проведе в Камчия от 1 до 3 юни.

Уручев и изпълнителният директор на JA Милена Стойчева наградиха “Noetic” и тяхната учителка Калинка Aтанасова с купа и златни медали.

Компанията на Езиковата гимназия в Смолян спечели и специалната награда на евродепутата – „Предприемачи на бъдещето“. С негова подкрепа младежкият екип ще представи България на международно състезание на учебните компании на JA Европа, което ще се проведе по средата на юли в Брюксел.

Първенците спечелиха също и приза на Samsung за иновации. Министерството на икономиката им връчи награда „Брандико“ – за защита на търговска марка в учебна компания. Ръководителят им  Калинка Атанасова получи сертификат за учител вдъхновител.

Второ място за най-добра ученическа компания грабна „Родопи еко“ от ПГ по икономика Карл Маркс – Смолян. Те се пребориха за среброто с идеята за производство на компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки. Ръководител на ученическата компания е преподавателят Елмира Бонкалова –Косова. Те спечелиха първа награда за най-автентичен екологичен продукт.

Евродепутатът Владимир Уручев подкрепи „Джуниър Ачийвмънт“ при въвеждането на програмата „Учебна компания“ в пет общини – Смолян, Перник, Монтана, Враца и Видин.

Със състезанието младежите завършват едногодишното си обучение по програмите „Учебна компания” (за ученици) и „JA Startup“ (студенти).

400 ученици и студенти от цялата страна представиха своите бизнес разработки във форума в Камчия с презентации пред жури, панелни интервюта и търговско изложение на щанд. 60 предприемачески екипа се изявиха на стартъп сцената на България, 40 от които ученически.