“Преса” : Джебел не иска работници християни

Публикувана на 11.12.2012 | 00:10
1407 прочитания


Трасето на газопровода между България и Гърция е променено заради отказа на община Джебел да допусне строителите на своя територия, съобщава в. “Преса”  в днешния си брой. На обществено обсъждане за въздействието на проекта върху околната среда представители на общината са били против изграждането на лагери за строители на тяхната територия с мотив, че така щял да се наруши моралът на местното население. Притесненията били свързани не само с наличието на чужди хора, но и с факта, че болшинството от работниците ще са християни, докато местното население е изцяло мюсюлманско. Аргументите са записани в протоколите от обсъждането.

Проектът вече е променен, за да отговори на изискванията на община Джебел и в заданието за строителство е посочено, че на нейна територия не трябва да има временни лагери. Променено е и самото трасе, но основната причина за това е избягването на многото археологичеки обекти по левия бряг на река Върбица. Връзката между газопреносните мрежи на България и Гърция започва от Комотини и следва трасето на трансевропейския траспортен кориридор №9 през прохода Маказа. По тръбата ще тече азербайджански газ, което ще намали зависимостта ни от Русия.

„Нямам информация за случая. Ако представител на общината е искал да няма лагери на работници, това е станало без мое знание“, заяви пред „Преса“ кметът на Джебел Бахри Юмер. Градоначалникът обеща да направи проверка. Според депутатката от ГЕРБ, избрана в Кърджали, Цвета Караянчева, ако са изтъкнати религиозни мотиви срещу работниците, ситуацията е тревожна. Днес тя ще изиска протоколите от заседанието. Според чл. 37 от конституцията свободата на съвестта и вероизповеданието не може да се насочва срещу националната сигурност, обществения ред и правата и свободите на други граждани.

Етикети: Джебел
© kardjalinews.com