Прилепите в Уховица през лятото рязко намаляват

Публикувана на 12.05.2014 | 18:49
1456 прочитания


В пещерата „Ухловица” край Смолян има по-малко прилепи, в сравнение с другите пещери в страната, съобщава уредникът на природното образувание, Веселин Хаджиев.

По думите му, досега никой не може да обясни на какво се дължи това, тъй като още преди благоустрояването на пещерата, спелеолозите, които са я проучвали са констатирали този факт. През летните месеци в галериите на пещерата летящите бозайници намаляват още повече, защото по-голямата част от тях напускат пещерата и се завръщат късно на есен, за да зимуват в нея. Постоянният брой на прилепите в „Ухловица” е между 150 и 170, а лятото едва около 15.

Хаджиев допълни, че до всички благоустроени пещери в България вече има монтирани табели с информация на български и английски език за прилепите и защо не трябва да бъдат обезпокоявани и унищожавани. Според него, те са безобидни животни, които са много полезни и като пример посочи, че един прилеп за летния сезон изяжда около 2 кг насекоми, основно комари. „Информацията, която хората имат за прилепите е най-вече от филмите и по-специално от филмите на ужасите. Свързват ги с вампири, кръвопийци, летящи мишки, а те нямат нищо общо с това, полезни са и трябва да се опазват”, каза още Веселин Хаджиев.