Природните феномени „Каменната гъба” и „Крокодила” стават светещи атракции

Публикувана на 05.01.2018 | 13:13
7337 прочитания
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg


По път за Гърция през Маказа в района пристигат много туристи. Всичко, което е покрай асфалта, ще бъде направено привлекателно за очите.   

Природните забележителности „Каменната гъба” и „Крокодила”, които се намират на територията на община Кирково в Кърджалийска област, вече са светеща атракция. 

Осветлението е със соларни ЛЕД лампи и е само част от стратегията на общината за развитието на туризма.

„Каменната гъба” се намира край пътя от село Бенковски за Златоград между селата Дедец и Добромирци.

Разположена е пред скален комплекс, изваяна от природата в пясъчници. Височината е 2 м, а гуглата й е с диаметър 3 м. Обявена е за природна забележителност през 1982 г., защитената площ е 0.2 дка.

Там е и Тракийският култов комплекс, известен още като Каменния град или Скалния феномен – Гъбите.

Представлява тракийско светилище с жертвеници, изграден е върху естествени вулканични скали с причудливи форми и включва в себе си светилища, пещери, жертвеници, скални изсичания.

Предполага се, че мястото е било религиозна тракийска столица.

Езическите жертвеници-олтари и гробници-храмове край село Бенковски са едни от най-старите паметници на човешката цивилизация, твърдят археолозите. 

Природният феномен „Крокодила” се намира между село Добромирци и село Бенковски, една от скалите с чудатите си форми ясно прилича на влечугото.

Кметът Шинаси Сюлейман заяви, че всички паметници ще бъдат осветени, както и някои архитектурни сгради.

Няма време за губене, вече близо 3 години пътят за Гърция през Маказа е отворен. В Кирково пристигат огромни туристически потоци и всичко, което е покрай асфалта, ще бъде направено така, че да привлича още повече хора, посочи той.

Територията на крайграничната община е осеяна с изключителни скални и строителни феномени – до село Подкова се намира и джамията на 7-те моми, изградена без нито един пирон, само от дървени трупи. Минарето й вече свети нощем с различни цветове.

Вековният чинар в центъра на село Фотиново също грее с цветовете на дъгата.

Атрактивното осветление не е финансирано по някакъв проект, а със средства от общинския бюджет. Разчистени от храсти и боклуци са районите около обектите, и са определени терени за паркиране на автомобили, уточни кметът.

Там, където се ползват фотоволтаични батерии, вложената сума е 1000 лева, но е особено красиво, допълни той.