Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Проучвания и разкопки на Ягодинската пещера доказват, че тя е била обитавана преди 6 хилядолетия

Проучвания и разкопки на Ягодинската пещера доказват, че тя е била обитавана преди 6 хилядолетия

Публикувана на 05.06.2017 | 20:13
9487 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Ягодинска пещера
Ягодинска пещера


​Проучванията на Ягодинската пещера и  направените археологически разкопки доказват, че тя е била обитавана през 5 – 4 хилядолетие пр. Хр., или това е преди 6 000 години от наше време назад, през енеолита, коментира Сергей Генчев, уредник в пещерното образувание. Друго доказателство, че вътре е било приспособено за живеене е и изграждането на огнищата, които са се правели на север и юг, за да няма вътре, в самата зала одимяване.  

Освен, че са създавали уют в пещерата, нейните обитатели са творили там. Проучванията показват, че на това място са живели древни майстори-грънчари, които са добивали глината от вътрешността на пещерата и от коритото на Буйновска река и са изработвали различни изделия. Разкрита е керамична пещ и много керамични съдове, които в момента се съхраняват в РИМ – Смолян и в Музея на родопския карст в Чепеларе, където те са най-старите експонати.

Предполага се, че обитателите напуснали своя дом след срутване, причинено може би от земетресение.

© Родопчани