Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
РИОСВ дарява каракачанки за предпазване на стадата от мечки и вълци

РИОСВ дарява каракачанки за предпазване на стадата от мечки и вълци

Публикувана на 04.11.2013 | 15:01
2630 прочитания


10 каракачански кучета ще бъдат предоставени днес на новите си стопани, за да предпазват стадата от едри хищници.

Инициативата е в рамките на проект „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ – Смолян”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда”.

Целта е безвъзмездно да се предоставят породисти кучета, за които се знае и е доказано с практиката, че имат добър ефект за предпазване на стадата от едрите хищници – мечки и вълци. Това е една от дейностите по проекта, като по този начин се цели намаляване на щетите, които мечките нанасят върху селскостопанското имущество. Това е втората партида, която инспекцията предоставя безвъзмездно на животновъди от района, първите 10 кучета са били предоставени безвъзмездно на стопани през месец май, а третата партида ще бъде през май следващата година.

Всички кучета са на възраст под два месеца и са ваксинирани и чипирани. „Идеята е, те да растат паралелно със стадата и да полагат съответните грижи за опазване на селскотопанските животни. Чипирането ще помогне за проследяване на кучетата и за да се следи, дали стопаните се грижат да съответното куче”.

Стопаните са подбрани на база техни заявления, но водещото при извършения подбор е да имат по-голям брой животни. Кучетата от първата партида са все още в процес на адаптация и се ползват целево, като постоянно са със стадата и изпълняват функциите, за които са били наети.

В някои случаи, на един стопанин се дават и по две кучета, за да може да работят заедно. С лаенето си те предизвестяват, а и прогонват хищниците.