Разходка с каручка и рисуване върху керемида в Ден на фермата в Източни Родопи

Публикувана на 27.07.2017 | 07:23
2238 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​Фермерите от Източните Родопи организират за първи път открит ден на фермера в Стамболовското село Тънково на 5 август, от 10 часа. На организиран пазар ще бъдат представени натурални храни, вина, изложение на животни. Поканени са производители на зеленчуци и плодове, слънчоглед, царевица, биохумус, винари, пчелари, както и животновъди от районите Стамболово, Маджарово, Кърджали, Крумовград и Ивайловград. „Очаквам фермери от мрежата на „Новото тракийско злато, „Дивата ферма“ от Горно поле, „Биохумус – Димитър Димитров“ от Хасково, фермери, овцевъди и винари от района на Стамболово“, разказва Михайла Кирчева от „Слънчевата ферма“, която е инициатор на събитието в партньорство с община Стамболово и CVS България. 

Целта на събитието е да се съберат на едно място всички производители от региона, за да споделят и да обменят опит за работа, програми, търговски мрежи. Посетителите пък ще имат възможност да пробват домашен кашкавал, сирене и истинското вино и да си закупят директно от производителя.

Освен фермери,  поканени да изложат своя труд са и всички занаятчии и хора, които се занимават с ръчно произведени сувенири, бижута, дрехи, предмети за бита и др.

Специално за Деня на фермата в Източни Родопи в Тънково още на 23 юли са пристигнали 8 доброволци от пет страни - Испания, Португалия, Чехия, Дания и Япония. „Тяхната цел е в рамките на две седмици да подготвят улицата, където ще се проведе пазара, да опознаят местната култура и българските традиции“, казва още Михайла и допълни, че по време на проявата ще има и много атракции, които също ще се организират от доброволците. „ Момиче от Испания ще въвежда присъстващите в рисуването на керемида, а момче от Портогалия ще разхожда гостите с каручка. Идеята е нашите доброволци да се включат в пазара, да се опитат да комуникират с посетителите и с фермерите. През цялото време те ще заснемат с камера, ще направят видеоклип и след това всеки от тях ще популяризира района и България в страната си“, допълни още организаторката.