Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Регионална библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян – раят за четящите деца в Родопите

Регионална библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян – раят за четящите деца в Родопите

Публикувана на 02.12.2017 | 23:45
8103 прочитания
Автор: Л. Чаушева


         Често сред аргументите на хората, които напускат малките градове и се насочват към големите, към столицата и дори към чужбина, са тези за „по-добрите възможности за децата“, „по-доброто образование“ и така нататък. Не рядко обаче това са мотиви клишета, просто защото и родното място дава не толкова „лоши“ възможности за образование и развитие на децата ни, дали обаче ние като родители сме достатъчно мотивирани да ги „видим“, потърсим и да се възползваме от тях?

         На тези мисли ме навя едно не случайно посещение на Детския отдел на Регионална библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян. Въпреки че малко време в годината прекарваме в града, проучих възможността 4-годишното ми дете да има лична читателска карта, така че да се възползва от услугите на библиотеката,  когато сме там. В това намирам различни позитиви – добре е, защото придобива детето читателски навици (за което все пак следва да се полагат не малки усилия и вкъщи), за да се учи на отговорност и не на последно място – да се възползва от читателската свобода, която библиотеката му дава. А и личната читателска карта ще му донесе читателско самочувствие, мотивация и радост.

Image title

От сайта на библиотеката разбрах, че отделът разполага със Стая за ранно детско четене – местенце за игри и четене на книжки за най-малките – деца на възраст от 0 до 6 години. Прекрасна възможност и за по-малкото от децата ми!

И в един дъждовен ноемврийски ден (какво по-приятно нещо от това да си в библиотеката, докато е есен, а навън вали) се разходихме дотам.

         В детския отдел на смолянската библиотека не бях влизала от детството си. Но останах наистина много приятно изненадана от всичко, което се случва там – от разнообразието на книги за деца на различни възрасти, от различните активности и занимания, които се предлагат за деца отвъд основната – да заемат книги по избор, и като цяло – много ме зарадва активният „живот“, който тече на това място.

Image title

 

         Отделът разполага със зала „Игротека“ за по-големи дечица. Служителите в библиотеката споделиха, че това е много посещаваното място в Детски отдел. Често идват организирани училищни групи, които освен всичко останало имат възможността да ползват безплатно техническото оборудване в залата, която разполага и с интернет. Игротеката е място, в което се прожектират филми, правят се мултимедийни презентации и разбира се – четат се книги. На сайта на Регионална библиотека „Николай Вранчев“ редовно се обявяват датите и условията за участие на децата в различни творчески работилници и други интересни активности, които се провеждат точно в зала „Игротека“. През ваканциите пък се организират занимални, които да ангажират времето и вниманието на децата в конструктивни занимания.

Image title

        За да не се чувстват обаче най-малките пренебрегнати, през последните години към Детски отдел в библиотеката на Смолян функционира и т.н. Стая за ранно детско четене, която е оборудвана с разнообразни детски книжки, подходящи за деца до 6-годишна възраст, играчки и занимателни игри, съобразени с възрастта маси и столчета, пособия за рисуване и оцветяване и т.н.

         Подобна Стая за ранно детско развитие беше открита преди няколко години и към Столична библиотека в София. Но мисля, че условията, които предлага смолянската библиотека за малките и съвсем малките си читатели, по нищо не отстъпват пред тези в големите градове в страната ни.

Image title

         Така от „Заемната“ през „Игротеката“ и в Стаята за ранно детско четене прекарахме с децата няколко часа в библиотеката, в края на които те отказваха да си тръгнат! Разбира се, заехме книжки за вкъщи (това беше единственото, което малко ги мотивира да си тръгваме към вкъщи), взехме идеи за занимания по Ръчно творчество от изложбата на детски творения във фоайето на Детския отдел и се прибрахме – и малки, и големи доволни от разходката и посещението на библиотеката в Смолян.

Image title

         А аз продължавах да мисля и разсъждавам за ролята на родителите и институциите за превръщането на децата в читатели. Мислех си за това как повечето родители изцяло са „преотстъпили“ тази задача на институциите, в които са децата им – детски градини, училища… Но всъщност зараждането на интереса към четенето у детето е нещо, което се случва в най-крехка възраст - у дома. Ако искаме децата ни да бъдат мислещи и свободни млади хора, наше задължение като родители е да се погрижим за насърчаването им към четенето и превръщането им в читатели. Никой не може да свърши това вместо или пък по-добре от нас. Защото както беше казала американската детска писателка Емили Бухуалд - „Децата се превръщат в читатели в скутовете на своите родители“. Но, разбира се, целият този процес е много по-лесен, интересен и приятен, когато около нас има „живи“ библиотеки, които работят активно и развиват политика за насърчаване на детското четене от най-ранна възраст. Още по-прекрасно е, че точно такива библиотеки функционират и в малки провинциални градчета на България като Смолян. Без да е преувеличено може да се каже, че библиотеки като смолянската Регионална библиотека „Николай Вранчев“ са истински рай за четящите деца (и за родителите им).

Image title

© Родопчани