Резерват „Белите брези“ опазва единствената по рода си естествена брезова гора на Балканския полуостров

Публикувана на 10.08.2017 | 21:44
10658 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg

​Резерват „Белите брези“ е едно от местата в Родопите, които опазват изключително ценни видове. В Белите брези се съхраняват изключително ценни брезови гори, тъй като това е единственото находище на Балканския полуостров, където брезовата гора е естествена, а не изкуствено засадена.

Именно уникалната брезова гора е причината местността да бъде обявена и за защитена. Резерват „Белите брези“ се отличава и с още нещо от всички останали резервати. Това е едно от местата, привличащи най-много туристи в областта.

Интересният родопски резерват се намира на 30 километра от град Кърджали и на едва 6 от град Ардино, което дава възможност на решилите да прекарат почивните си дни в някоя от почивните бази, намиращи се там да посетят и изключително интересните местности край Кърджали и Ардино, като Дяволския мост, Каменните гъби, Каменната сватба и още много други природни и архитектурни шедьоври.

Image titleснимка: opoznai.bg

Освен от единствените по рода си брезови гори на Балканите, туристите биват привлечени и от чистия и същевременно целебен родопски въздух. Престоя в Белите брези оказва изключително благоприятно влияние върху хора, с белодробни заболявания, както и страдащи от различни видове алергии. Благотворното влияние на курорта е потвърдено и оценено и от Министерство на здравеопазването, като е обявен за курорт с национално значение.

Белите брези е една изключително ценна родопска находка, която освен наслада за сетивата и многобройни красоти, осигурява на докосналия се до нея и незаменимо благоприятно влияние върху неговия организъм.

© Родопчани