Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Резерват Кастракли в Родопите - разнообразие от растителни и животински видове

Резерват Кастракли в Родопите - разнообразие от растителни и животински видове

Публикувана на 10.05.2017 | 12:03
9473 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: zapadnirodopi.com
снимка: zapadnirodopi.com
снимка: eva.bg
снимка: eva.bg
снимка: guide-bulgaria.com
снимка: guide-bulgaria.com
снимка: eva.bg
снимка: eva.bg


           Местността Кастракли се намира в Западните Родопи, в землището на село Борино. Тя е обявена за природен резерват още през 1968 година, с цел запазване девствеността на вековната гора от черен бор. В резервата се срещат още букови и габърови дървета.

            Природният резерват впечатлява посетителите си с множество растителни видове – над 330 различни висши растения, сред които множество редки видове и лечебни билки. Тук е мястото, където може да видите дива орхидея, както и Орфеевото цвете - силивряка за което легендата разказва, че е поникнало от кръвта на Орфей, когато вакханите го убиват. Интересно за силивряка е, че ако бъде хербаризиран, а после потопен във вода отново оживява.

            Резерватът с площ 130 хектара е разположен във високопланинска котловина. Релефът се отличава със стръмен, пресечен характер. Най-високата му точка е 1291,3 метра, а най-ниската 911 метра. Територията му е прерязана от множество дерета, вливащи се в преминаващата през него река.

            Интересна туристическа атракция е изграденото изкуствено езеро, с водна площ 35 декара и 18 метра дълбочина, което се пълни от подводен извор.

            Друг интересен факт за резервата е, че това е второто място на планетата, където през периода май-юли се струпват над 450 вида пеперуди - повече от половината познати на планетата. Това е причината, поради която тук е изграден природен център, в който има обособен специален кът – Музей на пеперудата.

            В резервата забранени са: паша на добитък, сечи, бране на цветя, събиране на билки, палене на огън, лов, риболов и вдигане на шум.

© Родопчани