Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Резерват „Казаните“ – потапяне в буйното родопско море

Резерват „Казаните“ – потапяне в буйното родопско море

Публикувана на 17.08.2017 | 17:15
8419 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: bulgariatravel.org
снимка: bulgariatravel.org


​Казаните или Казанджи дере е резерват, попадащ в землището на смолянското село Гьоврен. Резерватът представлява особен интерес за посетителите на известния балнеоложки център Девин.

С площ от 161 хектара, Казанджи дере е обявена за резерват още през 1968 година, с цел да се опазят смесените гори от бяла ела, черен и бял бор, бук, смърч, както и много други видове.

Землището на резервата се простира върху изключително стръмни терени с наклон от 36-45 градуса и надморска височина 1500 метра.

Освен значимите гори, на територията на резервата са установени още и 143 вида лечебни растения, както и четири вида горски местообитания, от които три са част от директивата 92/43 на Европейския съюз. От попадащите в Червената книга на България видове, тук се срещат Българското шапиче, Българският скален копър и Мечото грозде.

На територията на резервата убежище намират и 83 вида птици и 49 вида бозайници. Типични представители на животинския свят тук са осоядът, черният кълвач и мечката.

Image titleснимка: pochivka.bg

За посещения на резервата е изградена специална екопътека, минаваща и край водопадът на резервата, който е едно от нещата, които най-силно впечатляват туристите. Екопътеката е много добре маркирана и обезопасена. Необходимо е единствено посетителите да спазват правилата за посещение на резервата и да не напускат очертаните рамки, като се движат единствено по маркирания маршрут.

Image titleснимка: stefanovaart.com

През последните години, резерват „Казаните“ придобива все по-голяма популярност сред туристите, които избират именно нея, за да се насладят на девствената родопска гора и целебния планински въздух.