Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Резерват „Сосковчето“ – място, което ще стопли душите ви в студените есенни дни

Резерват „Сосковчето“ – място, което ще стопли душите ви в студените есенни дни

Публикувана на 01.10.2017 | 16:39
6888 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: panoramio.com
снимка: panoramio.com


​Сосковчето е резерват в Родопите – не особено известен, но пък доста посещаван. В този момент ще се запитате как е възможно. Ами, в Родопите всичко е възможно! Посещаемостта на резервата се дължи на екопътеката, минаваща през него – една от придобиващите най-много популярност сред туристите в последно време – Каньонът на водопадите.

За резерват територията на Сосковчето е обявена още в далечаната 1968 година. Причината за обявяването му за защитена територия са девствените, вековни смърчови гори, увивната растителност, както и водопадите, попадащи в териториите му.

Със своята площ от 177 хектара резерват „Сосковчето“ се простира в землището на град Смолян – един от най-живописните и богати откъм природни и културни ресурси родопски градове.

С малко повече късмет, разхождайки се из резервата ще срещнете и някои от животинските видове, намиращи убежище именно в неговите територии – мечки, сърни, елени и още много други интересни представители на фауната.

За разходката по екопътеката, минаваща по територията на резервата особено подходящ е есенният сезон. Въпреки студа, красивите килими от есенни листа със сигурност ще стоплят душата ви, а зашеметяващите водопади, особено пълноводни през този период на годината, са изключително красиви.