Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Рибново днес

Рибново днес

Публикувана на 14.12.2015 | 15:06
5622 прочитания
Автор: Хайри Милезимов


Село Рибново стана известно с ревностното опазване на традициите в бита и ежедневието. До преди 30 г. селото е изолирано от суетата на градския живот. Днес Рибново е доста по-отворено и съхранените традиции, а и въобще съхранената човечност станаха нещо като атракция за околния свят.

Рибанци, както самите те се наричат, вече са известни по света със своите атрактивни празненства, каквито са сватбите и сюнетът. Самите хора, като характер и поведение са също толкова интересни, колкото и празничните им изяви. Няма начин да не усетите тънката душевна струна, на която звънят душата и сърцето на рибанските родопчани.

Днес когато се организира сватбено тържество винаги има външни посетители и туристи, които искат да погледат, да се снимат със сватбарите и младоженците, да разгледат чеиза, който се изкарва на показ. Това е видимата част за външните посетители. Не рядко ставаме свидетели на преднамерени критики от страна на хора, които не харесват начина на обличане, основно заради забрадките, но тези, които негодуват по този въпрос, са твърде далеч от ценностите, които споделят хората от Родопите и в частност от село Рибново. Критикуващите са от онези, които не виждат нищо друго освен фасадата на живота, а хората в Родопите и Рибново, преминали през комунистическият терор на така нареченият "Възродителен процес", днес със задоволство могат да се радват на своите битови, религиозни и житейски традиции, като сватбите и сюнета.

Има обаче неща които са не видими, а в същност са най-важните и най-осезаемите неща за самите организатори. Изкарването на чеиза изисква огромни усилия и много хора трябва да бъдат ангажирани в самото подреждане на чергите, дрехите, накитите и всичко останало, с което ще бъде запълнено жилището на младите хора. Представяте ли си колко труд се хвърля в самото подреждане. Мебелите, между които има и доста тежки, се сглобяват и нареждат на улицата където минувачите могат да разгледат всичко. Разбира се, в цялата организация се влага много творчество и старание защото всеки се стреми да отвърне на негласното съравнование между младоженците и стремежа всеки да покаже колкото се може по-добра комбинация, разновидност и скъпи вещи, които ще служат в ежедневието на младите хора.

Всичко свързано с организирането и провеждането на сватбата си има своята висока цена, като много усилия във вид на труд и не малко пари, която отрудените хора от родопското село Рибново са готови да понесат с радост и настроение. Все пак това е един от най-важните моменти в живота на хората. Тези тържества днес са и един от основните поводи в селото да се завърнат за кратко гостуване изселници и гурбетчии. Така хората могат да се порадват на близките си с които са разделени на големи разстояния и рядко могат да се съберат и да се видят, а това прави тези празници още по- истински и жадувани.

© Родопчани