Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Родопа планина и родопчани

Родопа планина и родопчани

Публикувана на 24.03.2015 | 22:18
2170 прочитания


Има хора, които чувстват планината като част от себе си и докато могат сами да се движат и шетат из къщата и дворовете, дори и през ум не им минава да напуснат високоплонинските селца.

Някои хора считат тези селца за туристически дестинации и място за отдих и релакс, но постоянният живот там е свързан и с други "екстри", като затрудненията през зимнте месеци.

Тази зима жителите на едно рудоземско високопланинско селце Бреза бяха подложени на сериозни изпитания. По принцип по-млади хора не биха били чак толкова уязвими от проблема, който ги сполетя за седмица-две, но хората там са възрастни и справянето с природната стихия си е сериозно изпитание.

Възрастните родопчани, живеещи в селцето Бреза, освен че се радват на прекрасната природа и високопланинските гледки и пейзажи, гледат и животни. А когато снежната покривка стана над метър и половина, ходенето до оборите, които понякога са на 100-200 метра че и повече от къщата, където живеят, се налага по-цял ден да се рине сняг за да се направи диря до обора. Когато има и навяване на преспи, нещата стават прекалено тежки за възрастните хора.

Една баба от селцето разказва как са се борили със стихията цяла седмица, за да могат да отидат до обора, където има малки агнета, които трябва да бъдат нахранени. Освен това направили и сметка как да изкарат повече дни с наличната храна, че не се знае кога ще се нормализира обстановката, защото през годините помнят всякакви ситуации.

Днешната млада смяна на тези жилави планинци дори се чудят защо изобщо тези хора все още живеят там на високото, че на всичко отгоре и с животни се занимават.

Това са те - хората, които построиха днешната България, сега се мъчат в планината сами сред снежните преспи. А по-младото поколение само пресмята от кое има далавера и от кое няма и в крайна сметка хващат самолета и отлитат на запад. По-лошото е, че вече много от тях дори и не се завръщат.

Красиви са нашите планини, райски кътчета. Жалкото обаче е, че все по -малко хора населяват планината, а селцата като Бреза са на изчезване. Видно е - животът се променя, но към по-добро или не, това май никой не знае.

© Родопчани