Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Родопчани сеят лешници като алтернатива на картофите и тютюна

Родопчани сеят лешници като алтернатива на картофите и тютюна

Публикувана на 18.04.2012 | 03:37
2342 прочитания


Родопчани започват да се ориентират към отглеждането на лешници като алтернатива на традиционните култури за региона като картофи и тютюн. Това каза агрономът Ивайло Гелов – главен експерт в Областната дирекция “Съвети в земеделието”, цитиран от "Фокус". Това става ясно от молби-декларациите за изготвяне на бизнес планове, с които земеделските производители кандидатстват по Мярка 141 “Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” през последните години. Останалите култури, с които жителите на област Смолян заменят традиционните са орехи, ябълки, домати и краставици, които според Гелов виреят добре в по-ниските зони на областта като Мадан, Неделино и Златоград.
По думите на агронома, за да започне плододаването при лешниците са необходими около 4-5 години. При производителите от Смолянско засега са минали по 2-3 години и до няколко години ще има резултат от тяхното начинание. Това е най-подходящата Марка за подпомагане на земеделските производители от региона на Родопите, категоричен е Гелов. Помощта, която се предоставя е в размер на 7 500 евро, които се изплащат по 1500 евро годишно за 5-годишен период. Полупазарните стопанства трябва да изпълняват няколко условия, като първото от тях е размерът на посевните площи на полупразното стопанство за Смолянския регион да е 5 дка, за които да има документ за собственост или да са наети под аренда за 6-годишен период от време. Изискването е да се отглеждат два типа земеделски култури или един тип земеделска култура и животни. Кандидатстващите трябва да се на възраст до 60 г. и да са регистрирани като земеделски производители. Гелов каза още, че изготвянето на бизнес-плана се извършва безплатно от служителите на Областна дирекция “Съвети в земеделието”, като по този начин не се налага хората да търсят консултантски услуги.